© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

''Karadeniz Dostluk Denizi Olarak Hizmet Etmeli"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 2015 yılında Karadeniz sınırları içinde bulunan bütün sahil yollarını otoyol kalitesinde bölünmüş yollara dönüştüreceğini belirterek, ''Karadeniz'in dostluk denizi olarak bölgeye daha fazla hizmet etmesini sağlamak istiyoruz'' dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Üye Devletleri Ulaştırma Bakanları Toplantısı, Kaya İzmir Thermal Convention Center'de başladı. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, toplantının bölge coğrafyası açısından büyük önem taşıdığını, katılımcı ülkelerin bakanlarıyla bir araya gelerek değerlendirme ve teknik düzeyde çalışmalar yapacaklarını söyledi. Yıldırım, ''Bölgenin bir bütün olarak ulaşım konusunda güçlü yanlarını, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak çıktılara ulaşacağız'' dedi.

Türkiye ve ekonomik kriz

Küresel ekonomik krizin taşımacılık sektörünü de çok olumsuz etkilediğini ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: Batı hala kriz konusunda bugün dahi çıkış yolunu tam geliştiremediği için ticaret ve taşımacılığın Türkiye ve Türkiye'yi çevreleyen ülkelere kaydığını görüyoruz. Kriz öncesi dış ticaretin yüzde 58'ini Avrupa bölgesine yapan Türkiye'de bugün bu oranın yüzde 38'lere indiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu şunu gösteriyor; artık dünyanın zenginlik merkezi, üretim merkezi Türkiye'nin batısından doğusuna hareket ediyor. Bu küresel anlamda çok önemli bir ekonomik paradigma değişikliğidir. Gelişmiş batının, Amerika'nın elinde bulunan ekonomik üstünlük yavaş yavaş Uzak Doğu'ya, Orta Doğu'ya kaymaktadır.

Kriz döneminde Türkiye'de altyapı yatırımlarını azaltmadıklarını, otoyollara, limanlara, havaalanlarına yatırım yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Yıldırım, ''Türkiye küresel nitelikte krizin etkilerini en az düzeyde hisseden ülkelerin başında gelmiştir'' dedi.

Türkiye'de güçlü siyasi iradeye güvendiklerini dile getiren Yıldırım, 16 bin kilometre otoyol kalitesinde bölünmüş yol yaparak gelecek yıllara yönelik altyapıyı hazırladıklarını belirtti.

Karadeniz bölgesindeki çalışmalar

Türkiye'nin KEİ'nin gelişmesinde de büyük rol oynadığını ifade eden Yıldırım, Karadeniz Çevre Yolu Projesi'nin üçte birinden fazlasını Türkiye'nin bu dönemde tek başına tamamladığını söyledi.
Türkiye'nin 2015 yılında Karadeniz sınırları içinde bulunan bütün sahil yollarını otoyol kalitesinde bölünmüş yollara dönüştüreceğini ifade eden Yıldırım, ''Karadeniz'in dostluk denizi olarak bölgeye daha fazla hizmet etmesini sağlamak istiyoruz'' dedi.

Yıldırım, taşımacılık ile ilgili engellerin azaltılmasıyla bölgesel ve küresel barışa da katkı sağlanacağını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER