© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kar Tanelerinin Yaşam Döngüsü

Kar tanelerinin yaşam döngüsü.

Sadece karlı manzalar bir bütün olarka değil, kar taneleri de tek tek muhteşem bir görüntüye sahip.

Taze yağmış karın basınca çıkan çıtırtılı sesi ve huzur dolu bir sessizlik: Çoğu insan özellikle de yeni yıl ya ntü hayal eder. Ancak karlı manzaralar sadece uzaktan değil yanında da çok güzel.


 

Donmuş su

Kar, aslında donmuş haldeki sudan başka bir şey değil. Bir su damlası atmosferin yüksek katmanlarında, bir parça toz ya da kurum parçasının etrafında toplanarak soğukta donuyor. Sıcaklığın ise eksi 4 ila eksi 20 arasında olması gerekiyor.



 

Bir altıgenle başlıyor

Bir kar tanesi, 0,1 milimetre çapında düz altıgen bir temel üzerinde başlıyor. Şekil, H2O’daki hidrojen yapısının moleküller arası gücüne bağlı olarak ortaya çıkıyor.



 

Kristalden bir taneye

Altıgen kristaller üzerinde daha fazla su donmaya başlayınca, kar taneleri etrafında uzantılar ortaya çıkmaya başlar. Bulutlardaki nem ve sıcaklığa bağlı olarak kar taneleri sonsuz olasılıkta şekle sahip olabilir.



 

Farklı kar çeşitleri

Bir kar tanesinin bulutlardan yeryüzüne düşmesi 1 saat kadar sürüyor. Eksi 5’ten daha yüksek ısı ve daha nemli ortamlar daha büyük kar tanelerine yol açarken, düşük sıcaklık ve daha kuru koşullar –kutuplar gibi- iğneli buz ve kristallerin yoğun olduğu kar tanelerini ortaya çıkarıyor.



 

Kardan adam ve kayak

Daha nemli ve geniş kar taneleri kardan adam yapmak için daha elverişli. Daha küçük ve soğuk kar taneleri ise daha kuru toz halinde kardan oluşan bir ortam yaratır.



 

Buzullarda renk değişimi

Karlardan oluşan buzullar yıllar içinde gelişir. Mavi ya da yeşil renkli, küflenmiş gibi görünen buzullar ise iklim değişikliğinin bir işaretidir.



 

Gerçekte beyaz mı?

Karın beyaz rengi aslında optik bir illüzyon: Kar sudan oluşur ki o da renksizdir. Ancak su kristalleri ayna gibi hareket ediyor ve aynı anda tüm farklı ışık frekanslarını yansıtıyor. Bu da gözlerimize beyaz bir renkmiş gibi geliyor.




 

Eşsiz kar taneleri

Kökenlerinden ayrı olarak, kar taneleri bizi güzellikleri ve bireysellikleriyle büyülemeye devam edecek. Ve tabii kısa süreli ömürleriyle de: Yere düşen kar tanesi bir süre sonra yeniden eriyerek eski haline yani suya dönüşüyor… 

 


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER