Kaptan Bora Ekşi Cinayeti, Gemi Adamı, Şirket Müdürleri ve Simsar Sarmalı... Sorular?
GÜNDEMKaptan Bora Ekşi'nin, Ergin Aktaş isimli personelin gemide sıkıntı ve tedirginlik yaşatmasını armatör firma yetkililerine defalarca bildirmesine rağmen, armatör firma yetkilileri neden Ergin Aktaş'ı gemiden çekmedi?
Önce olayı hatırlayalım;
İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 1997 mezunu Kaptan Bora Ekşi, 20 Aralık 2019 tarihinde kaptanı olduğu 'İnce Karadeniz' isimli, Türk bayraklı gemi Endonezya'nın Semerang Limanı'ndan yükünü aldıktan sonra Hint Okyanusu'na açılmıştı.
Bora Ekşi'nin kaptanı olduğu "İnce Karadeniz" gemisinde makine yağcısı olarak çalışan 34 yaşındaki Ergin Aktaş, Kaptan Bora Ekşi'yi bıçaklayarak öldürdükten sonra, katili yakalamak isteyen gemi personeline de saldırarak, 8 personeli yaraladıktan sonra gemi personeli tarafından etkisiz hale getirildi.
Sri Lanka’da tutuklanan Ergin Aktaş, daha sonrasında Türkiye'ye getirilerek yargılandı. Yargılama sonunda katil, ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
"İnce Karadeniz" gemisinde neler yaşanmıştı?
Katilin savcılıktaki ifadesine göre, gemide tertiplenen10 Kasım 2019 günü saygı duruşu esnasında Ergin Aktaş’ın disiplinsiz davranması nedeniyle kaptan Bora Ekşi’nin idari yaptırım uyguladığını belirtti. Savcılık, sanık Ergin Aktaş’ın o tarihten itibaren kaptan Bora Ekşi’yi öldürmeye karar verdiğini öne sürdü.
Kaptan Bora Ekşi'nin, Ergin Aktaş'ı uyarmasının ardından bir ay kadar süre sessiz kalan Ergin Aktaş'ın, bu bir ay sonrası davranışlarından gemi personeli tedirgin olmaya başladı. Hatta olaydan birkaç gün önce kaptan Bora Ekşi'nin "İnce Karadeniz" gemisinin bağlı olduğu şirket yetkililerine gönderdiği whatsapp mesajlarında, sanığın 10 Kasım'daki davranışlarını anlattıktan sonra dış görünüşünün fotoğrafını da göndererek "Cidden tırstım, şimdi hayatımda ilk defa gemide kamaramı kilitleyeceğim bu akşam" şeklinde mesaj gönderdiği anlatıldı.
Olayın tanıkları ne anlattı?
Ergin Aktaş'ın duruşmalarına da katılan görgü tanıkları olayı şöyle anlattılar;
Olayın tanığı Cenk Çamursoy, “Ben olay gerçekleştiğinde gemide 2. kaptan olarak çalışıyordum, tartışma sesleri üzerine Kaptan Bora Ekşi'nin bulunduğu kamaraya doğru gittim, burada girişte sanığın elinde bıçak ile İsmail Çeken’e doğru dönük oldugunu ve İsmail’in yaralı oldugunu gördüm, “ Ergin ne yapıyorsun?” dediğimde bıçakla İsmail ve benim üzerime doğru gelmeye başladı, bıçağı bize vuracağını düşünerek Kaptan Bora Ekşi'nin kamarasına doğru ben de kendimi attım, burada Kaptan Bora Ekşi'nin durumunun iyi olmadığını gördüm, ardından sanık uzaklaşınca kamaradan çıktım.''
Diğer tanık Recep Ali Canca, “Ben, olayın gerçekleştiği gemide çarkçı başı olarak görev yapıyordum, olay öncesinde sanığın abisi ile telefon görüşmesi yapmasını Kaptan Bora Ekşi sağlamıştı, ben de hoparlörden duyuyordum ve abisi sanığa ''neden gemide problem çıkarıyorsun? gemide kalmalısın, babamızın mezarını yaptırmak için paraya ihtiyacımız var “ şeklinde konuşuyordu. Ergin bu konuşmadan sonra, olaydan önceki aksam sık sık köprü üstüne çıkıyordu, bu normal bir şey degildi ve dikkatimi çekti, daha sonra olay saatinde tartışmayı duyup kamaradan çıktığımda sanığın elinde bıçak olduğunu ve sıranın bende olduğunu söylediğini hatırlıyorum, ben kamarama geçip hemen kilitledim, açmak için zorladı ancak başaramadı . Sanık kendisine vermiş olduğumuz ilaçları içmediğini bana söylemişti, “Bu ilaçlar beni kaldırır mı öldürmez mi bilmiyorum” demişti, ben Ergin’in ağzından Melike Yilmaz’a “Kapıyı açsaydın seni de öldürecektim.” diye bağırdığını duydum, ayrıca, diğer gemi personeli olan Taşkın Yılmaz ve Sedat Kartal için de “Onları öldürememiş miyim” diye bağırarak söylediğini duydum” şeklinde konuştu.
Bir diğer tanık Taşkın Yılmaz ise, “Ben gemide reis olarak görev yaparım, olay tarihinden önce de olayın akşamında da sanığın bana “Gemide acil bir olay olursa ne kadar zamanda gelirler?” diye sorduğunu hatırlıyorum, olay günü bağırışmalar oldugunu duydum ve Kaptan Bora Ekşi'nin kamarasına doğru gittim, burada Ergin’in bıçakla Sedat Kartal’ı yaraladığını gördüm, kendisine engel olmaya çalıştım, bu sırada beni yere düşürmek ve bıçağı saplamak için üzerime atladı, bıçakla başıma birçok darbe vurdu, ben kolumu koyarak engel olmaya çalıştım ancak yaralamasına engel olamadım, bıçağı öldürmek kastıyla vuruyordu, en sonunda tekme atarak üzerimden atmayı başardım ve kendisinden uzaklaştım'' ifadelerini kullandı.
Bu yukarıda anlattıklarımız çerçevesinde, olay basit bir gemi kaptanına kinlenmiş bir personelin zaman içinde kini daha artmış olması sonunda bu cinayet olayı meydana gelmiş gibi görünse de, mesele denizcilik sektörünün gemi adamı, şirket yetkilileri ve bazı hukuksal mevzuatın durumunu da açıkça ortaya sermekte, gemi adamları arasında araştırma yaptık...
Bir gemi adamının, gemide iş bulabilmesi için önce meslek hakkında pek çok eğitim almakta, bunun sonunda Liman Başkanlıklarından gemi adamı belgesi ve cüzdanına sahip olmakta, bütün bunların olabilmesi için de o kişinin denizde çalışabilme için sağlık kontrolünden geçmekte olduğu bir hakikattir.
Ancak bütün bu işlemleri sırasıyla yapmış bir gemi adamı bir gemide iş bulabilmesi için, denizcilerin açıklamalarına göre, bir armatör şirketinde çalışan yetkili bir ismi tanımış olmalı veya sektörde eski adıyla simsar, yeni ismiyle personel sağlayıcı firmaya giderek gemide alacağı aylık ücretin ilk bölümünü simsar veya personel sağlayıcı firmaya vermeyi kabul etmesi gerekiyor.
Armatör şirketlerinde genel müdür veya personel müdürlerinden pek çoğunun da simsar veya personel sağlayıcı firmalarda ortak hareket ettikleri tüm denizcilik sektöründe bilinen bir gerçektir.
Bütün bunlar gözönüne alındığında Kaptan Bora Ekşi cinayetinde de kafalara pek çok soru takılmakta. İşte o sorulardan bazıları;
1- Kaptan Bora Ekşi'nin katili olan Ergin Aktaş'ı gemiye personel olarak kim? Nasıl? aldı.
2- Cinayet tanıklarının ifadelerine göre ilaç kullanan Ergin Aktaş gemiye atanmadan önce sağlık muayenesinden geçti mi?
3- Kaptan Bora Ekşi'nin, Ergin Aktaş isimli personelin gemide sıkıntı ve tedirginlik yaşatmasını armatör firma yetkililerine defalarca bildirmesine rağmen, armatör firma yetkilileri neden Ergin Aktaş'ı gemiden çekmedi?
4- Armatör firma yetkilileri davaya neden müdahil edilmediler? Kendileri neden hiç mahkemeye gitmediler?
Kaptan Bora Ekşi cinayeti denizcilik sektöründeki gemi personeli sıkıntısını da ortaya çıkarmıştır. Biz de Deniz Ticaret Gazetesi olarak bu işin üzerinde durmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.
İlginizi Çekebilir