© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kaos Liman Kesİntİsİ Sigortası başlattı

Brokerler, Kızıldeniz'deki nakliyeye yönelik tehditler gibi artan ticaret kesintisi risklerine karşı limanlar için iş kesintisi sigortası kurdular

Dünya genelindeki limanlar, Yemen'deki Husilerin ticari nakliyeye yönelik saldırıları ve ABD'deki terminallere yönelik saldırı riski de dahil olmak üzere, mal akışını aksatan çok sayıda sorunla karşı karşıya.

TMK'da özel riskler başkanı Ed Parker, "Son jeopolitik çalkantılar, limanlar ve diğer kargo tesisleri için mevcut standart teminatlarda açık bir boşluk olduğunu ortaya çıkardı. Çatışmanın oluşturduğu tehdit, birçok yerleşik rotayı geçilmez hale getirdi" dedi.

Şirketlerin türünün ilk örneği olduğunu söyledikleri yeni sigorta imkânı, olay başına 50 milyon dolarlık bir limitle teminat sağlayacak.

"Bu tesisin kesinti olayının nerede gerçekleşebileceğine dair coğrafi bir sınırı yok. Örneğin, ABD'deki limanlar Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi/abluka altına alması durumunda ticaret kesintisi kayıpları konusunda endişe duyuyor veya Singapur'daki bir liman Süveyş Kanalı'nın bir süreliğine bloke edilmesi durumunda endişe duyabilir," dedi Marsh Specialty'deki UK Marine CEO'su Louise Nevill Reuters'a.

Nevill, bu risklere ilişkin teminat açığının, şirketlerin Kızıldeniz saldırılarından dolayı zarar görmesinin ardından değerlendirildiğini söyledi.

"Standart liman ve terminal politikaları bu olaylara yanıt vermezdi çünkü fiziksel bir hasar veya rıhtım tıkanıklığı yoktu ancak yine de önemli gelir kayıpları yaşıyorlardı" dedi.

Nevill, jeopolitik riskler nedeniyle Tayvan açıklarındaki olası aksaklıklara bakan ABD Batı Yakası limanlarının yanı sıra Ortadoğu'daki limanlardan da ilgi gördüklerini sözlerine ekledi.

"Son birkaç yılda, Ukrayna'daki savaş, Ever Given'ın (konteyner gemisi) Süveyş'i bloke etmesi, artan kasırgalar ve tayfunlar ve tabii ki dünya çapında bir pandemi olsun, önemli kesinti olaylarının meydana geldiğini gördük" dedi.

"Bu 'hayatta bir kez' yaşanacak olaylar düzenli olarak yaşanıyor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER