© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kaldığı yerden devam ediyor

Güney Kore’nin dünyaca ünlü iki büyük tersanesi kazançlarını artıracak.Yapılan iş anlaşmaları ve beklenen gelir bunun en büyük göstergesi

Dünyanın en büyük iki gemi inşaatçısı kar yaptıklarını açıkladı. Güney Kore'nin en büyük iki gemi tersanesi  iki yıllık duraklama sürecinden sonra yeniden yapılanmayıda başarılı bir şekilde atlatarak yükselişe kaldığı yerden devam edebileceğinin işaretlerini gösterdi.
Daewoo Gemi İnşaatı ve Deniz mühendisliği Kooperatifi, borç  yapılanmayı  kabül ettikten sonra, geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada kazançlarını artırmak için önümüzdeki yıl    30 dan fazla LNG, sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyıcısı, teslim edeceklerini açıkladı. Hyundai  ise yaptığı açıklamada şirketin bu yılın ilk dört ayında 1.42 milyar dolarlık sipariş aldığını ve gelecek aylarda da gelen iş taleplerinin artmasını beklediklerini ifade etti.
Güney Kore ulusal gemi yapımcıları ise kayıplarını gidermek için yeniden yapılanma başlattılar ve derin denizlerde petrol sondajı için kullanılan yeni gemilere ve sevk platformlarına yönelik emirleri aldıktan sonra kazançların artmasını beklediklerini ifade ettiler.
Dünyanın en iyi üç tersanesine ev sahipliği yapan Güney Kore geçen sene en az 20 bin işi kaybetti; ve  Daewoo tersanesi de son iki yılda iki kere alacaklılar tarafından kefalet karşılığında serbest bırakıldı.
Hyundai Şirketinden yapılan açıklamada ise bu yıl gelen siparişlerinde iki kat bir artış meydana geldiği ifade edildi. Ayrıca daha yüksek değelerde de gemi yapabilecek kapasitede olduklarını ifade eden  Hyundai, şu an itibariyle 910 milyon dolarlık sözleşme yaptıklarını açılkladı.
Hyundai'n yılın ilk çeyreğindeki karı ise yüzde 90 artışla 618,7 milyar won kazandı. Hyundai’nin 353,2 milyarlık won kazancı analistlerin tahminlerini de  doğru çıkardı. Daewoo tersanesinin karı ise bir yıl önce gerçekleşen 38.1 milyarlık kayıpa karşılık, yılın ilk çeyreğinde 291.8 milyar dolar kazandı.
 
Yeni krediler  
Mahkemenin iki büyük tersanenin kredi alabilir kararından sonra Daewoo Tersanesi,  Kore Kalkınma Bankası ve Kore İhracat-İthalat Bankası’ndan ek 2.9 trilyon won aldı. Bu durum Dünyanın en büyük gemi yapımcısı konumundaki firmaya çektiği nakit sıkıntısı nedeniyle  borcunu ödeme imkanı ve müşterilerinin de güvenini kazanması için de zaman kazandırdı ve firmayı rahatlattı. Daewoo yetkilisi yaptığı açıklamada,  deniz projeleri ile ilgili neredeyse tüm belirsizlikler geçen yıl kazançlarımıza yansıdı. Ayrıca karlılığımızı sürdürmeye yardımcı olacak LNG taşıyıcıları ve büyük büyük konteyner gemileri gibi daha yüksek marjinli gemiler sunmaya da hazırlanıyoruz. Yeniden yapılanma çabalarımız maliyetlerin düşürülmesine ve geliştirilmiş üretkenliğe yardımcı oldu. Daewoo gemisinin hisse senetleri geçen sene temmuz ortasından beri ticaretten men edilmişti.
Hyundai hisseleri’nin 30 Mart itibariyle askıya alınan yeniden yapılandırılması 10 Mayıs’ta  tekrar başlayacak
Hyundai ağır sanayi 4 firmaya ayrıldı. Bunlar sırasıyla: Hyundai Robotics Co. , Hyundai Heavy Industries Co., Hyundai Electric & Energy Systems Co. ve Hyundai Construction Equipment Co.  Hyundai Robotics grubun holding şirketi olaraka devem edeceği açıklandı.
 
 
 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER