Kadıköy Belediyesi Örnek Proje İçin Çalışmalara Başladı
GÜNDEMAğaçları kökünden yıkan, pencereleri kıran bu hortumlar nereden çıktı? Denizlerde neden artık balık yok? İklim değişikliği denilen şey nedir? Kadıköy Belediyesi iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalara başladı.
İklim değişikliği çok sayıda ülkeyi etkilemeye başladı... İklim değişikliği yüzünden bazı ülkeler kuraklık çekiyor bazıları da sular altında kalıyor... Yüksek ya da alçak ısı dereceleri doğanın dengesini, tarımı, denizleri etkilerken aynı zamanda insan sağlığını da ciddi derecede tehdit ediyor. Peki bunun bir çaresi yok mu? Elbette var.
KADIKÖYDEN ÖRNEK PROJE
Kadıköy Belediyesi iklim değişikliğinin önlenmesi için harekete geçti. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 'Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı' çerçevesinde 49.882,2 Avro hibe almaya hak kazanan Kadıköy Belediyesi çalışmalarını başlattı. 1 yıl sürecek projede, katılımcı bir perspektifle belediye personeli ve Kadıköylülerin aktif katılımıyla, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantılarının ilki geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesinde yapıldı.
Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi (KİEP) Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, başkan yardımcıları, mahalle muhtarları, iklim değişikliği alanında faaliyet yürüten kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden yöneticiler, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.
Konuşmasında ABDnin Paris İklim Antlaşmasından imzasını çekmesi, iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri olan balık türlerinin yok olması ve enerji tüketimine vurgu yapan Aykurt Nuhoğlu Bu tür toplantıların devamını sağlayarak iklim değişikliğine dikkat çekmeyi sürdüreceğiz ve değişikliğin olumsuz sonuçlarını önleyecek projeler üreterek bu sorunla mücadele edeceğiz. dedi.
Nuhoğlunun konuşmasının ardından Kadıköy Belediyesinin Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Katılan kurumların iklim değişikliğine dair sunumları dinlendi.
PROJE HAKKINDA
Kadıköyde yaşayan ve /veya Kadıköy için çalışan ve iklim değişikliğinden etkilenen herkesi kapsayan proje 1 yıl sürecek. Katılımcı bir perspektifle yürütülecek proje paydaşları arasında belediye çalışanları, Kadıköy Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları, Kadıköy mahalle muhtarları, gençler ve çocuklar başta olmak üzere Kadıköy sakinleri yer alıyor.
Proje kapsamında Kadıköy sakinleri arasında yerel sahiplenme platformları oluşturmak; 3-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik eğitim programları geliştirmek; Kadıköy Belediyesinin iklim değişikliğinin negatif etkilerine karşı dirençli hale gelmesinde kapasite arttırmak var. Projede özellikle gençler ve çocuklara odaklanmak ve belediyenin iklim değişikliği ile ilgili faaliyetlerinde paydaşlar arasında sahiplenme duygusu yaratmak amaçlanıyor. Bu kapsamda 3-6 yaş arası çocuklar için sürdürülebilir eğitim programı geliştirilerek, Kadıköydeki 20 anaokulunda bu eğitimler verilecek ve en az 4 bin çocuğa ulaşılarak iklim değişikliği konusunda farkındalık kazanmaları sağlanacak.
Kadıköy Belediyesinin iklim değişikliğinin önlenmesine ilişkin gerçekleştireceği ana faaliyetler
Karbon emisyon hedeflerini revize etmek ve yeni hedeflere göre fayda-maliyet analizi yapmak. Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği stratejisi ve eylem planı taslağı hazırlamak ve tamamlamak. Katılımcı iklim değişikliği eylem planı danışma toplantıları düzenlemek. Kadıköy mahalle muhtarlarını plan sürecine dahil etmek. Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği stratejisi ve eylem planını nihai hale getirmek ve yaygınlaştırmak. Özel bir eğitim programı ve eğitim kitapçığı geliştirmek.
İlginizi Çekebilir