Kaçakçılığa Teşvik Fuarı! CNR'da Devam Ediyor...
GÜNDEMYabancı bayraklı tekneler sorunu ve bunların satışa sunulmasına aracılık eden fuarlar devam ediyor.
Yabancı bandıralı teknelerin herhangi bir vergi ödemeden ve gümrük işlemleri kontrolünden geçmeden satışa sunulmasına fuarlar aracılık etmeye devam ediyor.
Halihazırda geçtiğimiz günlerde açılışının yapıldığı ve hala daha devam etmekte olan 15. CNR Avrasya Boat Show'da ve bunun gibi Türkiye'de düzenlenen '' Boat Show'' adı altında gerçekleştirilen fuarlarda, yabancı bandıralı tekneler çoğunluklu olarak bulunuyor.Bu teknelerin satışı da yabancı ülkedeki şirketle birlikte yapılıyor. Peki fuarlarda görücüye çıkan bu yabancı bandıralı teknelerin geçici gümrük vergileri bulunuyor mu? Bu tekneler herhangi bir kontrolden geçiyor mu?
Bu soruyu uzak yol kaptanlarına da sorduk ve aldığımız cevap; yabancı bayraklı tekneler için bir gümrük kontrol grubunun oluşturulması gerektiği oldu.
Bu tür fuarlar yerli üretimler açısından olumlu sonuçlar doğurabilir ancak yabancı bayraklı tekneleri teşvik ederek bu amaç da kaçakçılık yapıldığı ortada.
Ayrıca amatör denizcilerin ifadelerine göre; Türkiye'de tekne sahiplerinin bir bölümünün de vergiden kaçınmak amacıyla yabancı bayrak çektiği de biliniyor. Sahibi Türk olan yabancı bayraklı teknelerin büyük çoğunluğu vergiden kaçınıyorlar. Bir de yetmezmiş gibi bu yabancı bayraklı tekneler ticari amaçlarla da kullanılıyor. Turist gezdiriliyor ve bu teknelerde denizcilik eğitimleri veriliyor. Bunlara meydan veren de, aracılık eden de şüphesiz ki bu fuarlar oluyor. Yabancı bayraklı teknelerin bir başka avantajı ise mavi karttan muaf olmaları. Denizlerimizin kirletilmemesi ve gelecek kuşaklara denizlerin temiz aktarılması için önemli bir araç olan mavi kart sisteminden, ne yazık ki yabancı bayraklı teknelerin muafiyetleri bulunuyor. Ayrıca yabancı bayraklı tekneler limanlara girmeyerek, Akdeniz koylarında kıçtan karaya bağlı bir şekilde bulunuyorlar. Böylece de marinalara girmeyip trans log işleminden kaçınıyorlar.
Türkiye'de en çok tercih edilen ise Amerikan Delawere damgalı tekneler oluyor. Dünyada çoğu ülke teknelere özel sicil işlemi uyguluyor. ABD'nin Delawere eyaleti de teknelere özel sicil uygulamakta. Dünya denizlerinde dolaşan binlerce tekne de bu eyalette uygulanan özel tekne sicili sayesinde Amerikan bayrağı taşımakta. Delawere'in yıllık kayıt ücreti de çok cüzi miktar.Bu vergi avantajından dolayı da Türkiye'de tekne sahiplerinin tercihi Amerikan bayraklı tekneler oluyor.
Ne yazık ki hala ülkemizde Türk bayrağına geçmemiş o kadar çok tekne mevcut ki. Türk bayrağına geçişten sonra yapılması gereken düzenlemeler ve kontroller yapılmadığı için hala yabancı bayraklı Türk teknelerinin çoğunlukta olduğunu görebiliyoruz. Düzenleme eksikleri ve denetimsizlikler de fırsat bilinerek yabancı bayraklı tekneler tercih ediliyor. Acil olarak bir düzenleme getirilmezse bu sayı daha da artabilir.
Teknelere yabancı bayrak işlemi yapan acentalar pervasızca web siteleri üzerinden yabancı bayraklı tekneler ile ilgili ilanlarlar verip, ilanlarında aynen şu ifadelere yer veriyorlar; '' Yabancı bayraklı tekne kayıtlarının yut dışında ikameti olmayan şahısların kendi adlarına (şahıs olarak) tekne kayıt etmeleri Türkiye Gümrük ve Tekne Mevzuatlarına aykırı olduğundan mutlaka yabancı şirket üzerine kayıt etmeleri gerekmektedir.''
İlginizi Çekebilir