© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İzmir'in Yeni Gemileri Dünya Markajında

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan yeni yolcu gemileri, dünya denizcilik sektöründe ilgi odağı oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği "karbon kompozit" malzemeyle üretilecek 15 yeni yolcu gemisi, tüm dünyanın gözünü bir anda İzmir'e çevirtti. İzmir'in yeni gemilerinin, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılacak dünyadaki en büyük yolcu gemileri olduğu bildirildi.

Gemilerin yapımını üstlenen ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yatırımı ile dünya denizcilik sektöründe tarih yazacağını söyledi. Kendisinin 38 yıldır gemi inşaatçısı olduğunu ve sektörde var olan meslek odalarında da yöneticilik yaptığını belirten Ataseven, "İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda ön ayak oldu demiyorum. Direkt çığır açtı. Bu bir segmentten başka bir segmente geçmek. Yani alüminyumu bırakıyorsun, sacı bırakıyorsun ve karbon kompozit malzemeye geçiyorsun. Dünyada bu büyüklükte üretilen karbon gemi yok. Şu anda biz, Yalova'daki tersanemizde, İskandinav ülkeleri dahil en büyük gemiyi yapıyoruz. Bu bir çığır açmaktır" dedi.

Ataseven şöyle devam etti: "Bizim karbon kompozit malzemeden yaptığımız bu gemi, normal çelik ağırlığından 8 kat daha hafif. Şu anda başka bir müşteri için 50 metre gemi yapıyorum 450 ton. Bizim Büyükşehir için yaptığımız gemi 110 ton. Düşünün buradaki yakıt tasarrufunu. 450 ton bir gücü itmek var, 110 ton gücü itmek var. Tamir ve bakımları da çok kolay. Başkan'dan denizcilik için bin kere Allah razı olsun" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu malzeme seçiminden dolayı kutlayan Ataseven, "Ben gerçekten Başkan ve ekibini tebrik ediyorum. Bunu keşfetmek çok önemli. Ben tersaneciyim, denizciliğin her yönetiminde varım ama ben keşfedememişim" şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER