“İyi Niyet Ziyareti” için Filipinler'de!
GÜNDEMİki Rus destroyerı ve bir tanker Güney Çin Denizi'ndeki artan gerilimlerin ortasında “iyi niyet ziyareti” için Filipinler'e demirledi.
Destroyerler Amiral Tributs ve Vinogradov - "büyük, denizaltı karşıtı gemiler" olarak sınıflandırıldılar - Filipin Haber Ajansı'na göre "büyük deniz tankeri" Amiral Irkut ile birlikte Pazartesi günü Manila'da demirlediler.
Bu yıl ikinci kez Rus gemileri Filipinler'e demirledi. Ocak ayı başlarında, üç Rus deniz gemisi Filipin başkentinde "barış, istikrar ve deniz işbirliğinin desteklenmesinin daha da güçlendirilmesi ve sürdürülmesi" ziyareti olarak nitelendirilen bir ziyarette bulundu.
En son geliş, iki ülkenin Temmuz ayında yapılacak ve daha fazla ortak eğitim tatbikatı ve karşılıklı liman ziyaretleri içereceği bildirilen bir deniz işbirliği anlaşması imzalamasından sadece birkaç ay önce geldi.
Rusya ve Çin de son zamanlarda birbirine yakınlık göstermekte, ortak askeri tatbikatlar yaptılar ve ekonomik anlaşmalar imzaladılar; ilişkilerin her iki tarafın da "tarihin en iyi seviyesinde" olduklarını iddia ediyorlardı.
Pazartesi günkü Rusya ziyareti, Filipinler ile ABD arasında 12 Nisan’da sona eren yıllık Balikatan ortak tatbikatları arasında da gerçekleşti.
Balikatan tatbikatları 7.500'den fazla asker, F-35B gizli savaşçıları içermektedir ve canlı etkinlikler eğitimi ve diğer etkinlikler arasında amfibi operasyonlar içermektedir.
Rusya’nın gemi ziyareti bu ölçekte olmasa da, Moskova’nın Filipinler’le bağları ve bölgedeki varlığı Güney Çin Denizi’nde artan tansiyon dönemine giriyor.
Filipinler hükümeti, bazı askeri gemiler de dahil olmak üzere yüzlerce Çinli geminin, Manila tarafından kontrol edilen ancak Pekin tarafından talep edilen Spratly zincirindeki Thitu Adası çevresinde tespit edildiğini söyledi.
Çin filosu, Aralık ve Ocak aylarında, tartışmalı denizcilik özelliği üzerine Manila'nın inşaatına başladığı zamana kadar Thitu'da görünmeye başladı.
Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte Perşembe günü yaptığı açıklamada; Pekin’i Thitu Adası’nı yalnız bırakması konusunda uyardı ve her türlü Çin saldırısına cevap olarak askeri harekat tehdidinde bulundu. CNN Philippines'e göre Filipinli Thitu kelimesini kullanarak "Arkadaş olalım, ama Pagasa Adası'na ve diğerlerine dokunma." dedi “Eğer orada hamleler yaparsanız, bu farklı bir boyut kazanır. Askerlerime, 'İntihar görevine hazırlanın' diyeceğim.” açıklamasında bulundu.
in ve Filipinler, Vietnam, Malezya ve Brunei ile birlikte Güney Çin Denizi'nin büyük bölümlerini talep eden birçok ülkeden sadece ikisi. Bölge üzerindeki iddialarını güçlendirme amacıyla, Çin, önemli nakliye şeridinde yapay adalar inşa etti ve militarize etti.
Duterte'nin Pekin'le daha yakın bir ekonomik ilişki sürdürmesi sonrasında yaşanan gerilimler. Manila ayrıca Duterte'nin ülkesinin Washington ile yakın ilişkilerini değiştirmesiyle destek için Moskova'ya döndü.
İlginizi Çekebilir