© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İşte radara yakalanmayan o 'hayalet gemi'

Minimum radara yakalanma olasılığı ile 'hayalet gemi' olarak anılan yüzde yüz yerli ilk savaş gemisi 'Heybeliada' kapılarını konuklarına açtı

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen ve 27 Eylül'de hizmete giren Türkiye'nin korvet sınıfı, ilk milli savaş gemisi "TCG F511-Heybeliada" dün kapılarını medya mensuplarına açtı. Yüzde yüz yerli yazılım ve yüzde 65 yerli kaynağa sahip olan Heybeliada, radara yakalanma olasılığı düşük olduğu için 'Hayalet Gemi' olarak adlandırılıyor.

İKİ GÜNDE BİR UYUDUK
Gemiyi, Michigan Üniversitesi mezunu olan İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Ahmet Çakır ve Heybeliada Gemi Komutanı Dnz. Binbaşı Erdinç Kuşcu tanıttı. Bu sırada Deniz Kuvvetleri Bando Komutanlığı Komutanı Ferhat Muratal tarafından Heybeliada için bestelenen marş çalındı. Deniz Kuvvetleri'nin uluslararası üniversitelerde eğitime gönderdiği subaylardan olan Çakır, "6 yıl Milgem Proje Ofisi'nin başında kaldım. 6 yıl boyunca iki günde bir uyuduk. 5 bin kişi istihdam edildi. En az bin kişi ise bununla yatıp kalktı. Denize indirilirken farkında olmadan peşinden denize kadar gitmişim" dedi. Geminin en gelişmiş sensörlere sahip olduğunu vurğulayan Çakır, bundan sonraki hedefin Milli Denizaltı (MİLDEN) olduğunu söyledi. Heybeliada'nın radar kesit oranının da çok düşük olduğunu belirten Tuğamiral Çakır "Heybeliada radarla tespit edilmesi çok zor olacak şekilde tasarlandı. Halk dilinde hayalet gemi deniyor. Geminin dış yüzeyi gelen radar dalgalarını eğimi sayesinde başka yöne yönlendirecek şekilde dizayn edildi. Aksi halde Harpoon füzeleri yuvarlak kesitleri yüzünden radar dalgalarını en fazla yansıtan unsurlardan biri olacaktı. Radara yakalanmaması için Harpoon füzelerinin bulunduğu boşluğu açılır levhalarla kapattık. Hatta bazı kapaklar ağır olmaması için metal ağdan yapıldı" dedi. Tuğgeneral Çakır "İddiamız, Şu an dünyada bu tedbirlerin en fazla uygulandığı gemi" diye konuştu.

YAZILIM YÜZDE YÜZ MİLLİ
Binbaşı Kuşcu ise geminin saatte 30 deniz mili sürate kadar çıkabildiğini, taşıdığı silah sistemleriyle firkateyn özelliği taşıdığına vurgu yaparak "Biz en ufak vidasından yazılımına kadar her şeyini tasarladık. Yazılım açısından yüzde yüz yerliyi sağladık. Yüzde yüz Türkiye'de, yüzde yüz deniz kuvvetlerinin ve özel sektörümüzün mühendislerinin ürünüdür" diye konuştu.

GÜDÜMLÜ MERMİ TESPİT EDİYOR 

Boyu 99,56 metre, eni 14.40 metre.

Satıhtan satıha güdümlü 8 Harpoon füzesi, elektrooptikve uzaktan kumanda kabiliyetli 12,7 milimetre çaplı makinelı tüfek sistemi, milli nokta savunma G/M sistemi (RAM), 76 milimetrelik bir topa sahip.

Suüstü hedeflerine karşı güdümlü mermi ve top sistemine, hava hedeflerine karşı güdümlü mermi ve top sistemine, sualtı hedeflerine yönelik de torpido sistemine sahep Elektronik destek ve lazer ikaz sistemi ile lazer çıkış yapan radar ve güdümlü mermileri tespit ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER