İstanbul Yelken Kulübünde Tarihi Toplantı
Yelken / Tekne / Marinaİmar Barışından yararlanmak amacıyla İstanbul Yelken Kulübünde düzenlenen Olağanüstü Mali Genel Kuruluna 1850 aktif üyeden 199u katıldı. İYKnın işgalci konumundan kurtulabilmesi amacıyla yapılan çalışmaların aktarıldığı toplantıda, başvuru için gerekli tutarın ödenebilmesi için üyelerin ek aidat ödemesi karara bağlandı.
Fenerbahçe Burnundaki diğer kulüplerle birlikte yer aldığı alanda yasalar çerçevesinde işgalci konumunda bulunan ve bu nedenle ağır bir ecrimisil yükü altında olan İstanbul Yelken Kulübünde var olma ya da "yerini koruma" çabası, İmar Barışı düzenlemesi ile farklı bir boyuta taşındı.
2007 ve 2008de yapılan düzenlemelerle Fenerbahçe Yarımadasının (kanal açılması ile birlikte ada oldu) tamamının yeşil alan ilan edildiğini aktaran İYK Başkanı Ahmet Saruhan, zaman içinde çıkarılan yıkım kararlarının da yapılan itirazlarla durdurulduğunu ama bu tehdidin sürmekte olduğunun altını çizdi.
Ardından sözü İmar Barışı Yasasına getiren Saruhan, başvuru için 31 Ekim 2018 tarihine kadar süre tanındığını, bu sürenin sonunda elektrik, doğalgaz ve suyun kesileceğini söyledi.
Bu bizim için son fırsattır. Ya İmar Barışı kapsamında başvurumuzu yapacak ve binalarımızı tescil ettirerek kaçak konumundan kurtararak yıkımına engel olacak ya da bulunduğumuz alanı terk etmek zorunda kalacağız dedi.
İkinci Bir Seçenek Söz Konusu Değil
Olağanüstü Mali Genel Kurulun amacı, başvuru için gerekli olan masraflar dahil yaklaşık 800 bin liranın 31 Ekime kadar toplanabilmesi amacıyla üyelerden 2018 yılına mahsus olarak 1000 liralık ek aidat ödenmesini karara bağlamaktı.
Büyük Kulüp Murahhas Üyesi ve İYK üyesi Mustafa Pamukoğlu, kongreye katılan delegelere, şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında teknik bilgiler aktarırken şunları söyledi:
Bu af değil, bambaşka bir şey. Dolgu alanlarımız da dahil olmak üzere İmar Barışına başvuru hakkına sahibiz. Başvurumuzu gerçekleştirdiğimiz takdirde yıkım, ceza ve tahliye kararları ortadan kalkacak."
Verilen bilgilerden, İYKnın Kamuya Yararlı Dernek statüsünde bulunduğu için metrekare birim fiyatının 1000 lira olarak belirlendiği, Moda Deniz Kulübü ile Büyük Kulüpte bu değerin 10 bin lira olarak hesaplandığı öğrenildi.
Söz alan kulübün eski başkanlarından Muzaffer Kurtul ile Mehmet Adakan, İmar Barışı konusunda başvurunun kaçınılmaz olduğu konusunda dikkat çeken konuşmalar yaptı.
1986-1992 yıllaı arasında İYK Başkanılığı yapan Muzaffer Kurtul, başvuru dışında bir şans bulunmadığını ancak rotanın doğru belirlenmesi gerektiğini belirtti.
1996-2003 yılları arasında görev yapan Mehmet Adakan ise bunun bir fırsat olduğunu belirterek, Dilerim bunu kulübümüz için de bir barış olarak değerlendirebiliriz dedi ve ardından Ahmet Saruhan ile Muzaffer Kurtul ile kucaklaştı.
Bundan Sonra Ne Olacak?
31 Ekim 2018 tarihine kadar İmar Barışı konusunda başvuru yapıldığı takdirde, belirlenen bedelin 31 Aralık 2018'e kadar ödenmesi gerekiyor.
Kulüp, bu başvuru ile birlikte kaçak ve işgalci konumundan kurtulacak.
İleriye yönelik ecrimisil hesaplaması sona erecek, ancak geçmişe yönelik bir af söz konusu değil, dolayısıyla borçlar silinmeyecek.
Ardından İYK yönetiminin önüne üç seçenek çıkacak. İlk seçenek, kulübün yer aldığı arazinin tahsisini sağlamak, ikincisi uzun vadeli (30-49 yıl) ve düşük bedelle kiralamak, sonuncusu da satın alarak tapu sahibi olmak.
Kulüp yönetiminin ağırlıklı olarak arazinin tahsis edilmesi ya da uzun vadeli kiralanması yönünde görüş birliğinde olduğu öğrenildi. Söz alan delegelerden bazıları da, bu denli değerli bir arazinin tahsis edilmesine kimsenin yanaşmayacağı, kiralamanın daha gerçekçi bir yaklaşım olacağını dile getirdiler.
Aidatlarını Ödemeyen Üyeler
Olağanüstü Mali Genel Kurul öncesinde, yaklaşık 600 üyenin aidatlarını ödemedikleri İYKda toplanan delegelerin ortak tartışma konusu oldu. Bu konuya İYK Baikanı Saruhan da kürsüye gelerek değindi.
Halen İYKda 1850 aktif üye bukunduğuna değinen Saruhan, 616 kişinin ödeme yapmadığını söyledi.
Önde gelen bir hukuk bürosu ile anlaşma yaptıklarını ve bu ödemelerin tahsili konusunda icra işlemi dahil her türlü girişimde bulunacaklarını anlatan Saruhan, Şubat ayında 300 üyemizi terkin etmeye hazırlanıyorduk. Şu an için bu uygulamayı durdurmaya karar verdik diye konuştu.
Ayrıca borcu bulunmayan üyelere restoran bölümünde uygulanan yüzde 10luk indirim oranını yüzde 20-25e çıkarmayı planladıklarını aktardı.
Ek Ödeme İçin Onay Alındı
Ardından 2018 yılı için üyelerden 1000 liralık ek aidat ödenmesi ve İYK Yönetim Kuruluna İmar Barışı konusunda kullanılma şerhi düşülerek borçlanma yetkisi verilmesi oylandı ve oy çokluğu ile kabul edildi.
Bu arada kulübe genç üye kazandırılması konusunda çalışma yapılması için fikir birliğine varıldı.
İlginizi Çekebilir