© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İsrail sazanı düşman ilan edildi

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki Eber Gölü'nde diğer balıklara yaşam şansı tanımaması nedeniyle "İsrail sazanı" ile mücadele başlatıldı.

Eber Gölü'nü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göle yaklaşık 10-15 yıl önce bırakılan İsrail sazanının göldeki diğer canlı türlerine yaşama şansı vermediğini kaydetti.

Bölgedeki balıkçılarla kontrollü olarak avlanma yapıldığını belirten Kalay, tutulan balıkların Kuzey Irak'a ihraç edildiğini bildirdi. Göldeki İsrail sazanı ile mücadelenin Orman ve Su İşleri Bakanlığının denetiminde yapıldığını anlatan Kalay, şöyle konuştu:

?Yaklaşık 10-15 yıl önce Türkiye genelindeki iç sularımıza sonuçları düşünülmeden bir balık türü salınmış. Bu balık kısa sürede ürüyor. Diğer balıklara yaşama şansı vermeyen bu balıktan kurtulmak gerekiyor. Vatandaşlara ekonomik girdi sağlasın diye düşünülmüş, ancak akıl almaz bir üreme meydana gelmiş. Bu nedenle diğer balıkların da yaşam alanlarını daraltmaya başlamış. Bu balık yılın 12 ayında yavru atıyor. Dolayısıyla Eber Gölü'ne bıraktığımız 2 milyonun üzerinde turna ile sazanların balıkların yiyeceklerinin yanı sıra bu balıkların yumurtalarını da yiyorlar. Dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun talimatıyla bu balıkla mücadele başlattık. Kontrollü olarak günlük 2 tona yakın İsrail sazanı tutularak, anlaşılan firma aracılığıyla Irak'a ihraç ediliyor.?

Kalay, yapılan bu işlemle hem Eber Gölü'nün temizlendiğini hem de ülke ekonomisine girdi sağlandığını belirterek, İsrail sazanının çok kılçıklı ve lezzetsiz olduğu için yurt içinde talep görmediğini de sözlerine ekledi.

Bölgedeki balıkçılar da Eber Gölü'nün İsrail sazanından temizlenmesinin ardından burada üremelerine olanak verilecek yeni tür balıklardan daha iyi gelir elde edebileceklerini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER