© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İskenderun Limanı'na 200 Milyon Dolarlık Yatırım

Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, 1.5 yılda limana 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi

LimakPort İskenderun Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, İskenderun Limanı'nın bölgenin ticaret merkezi haline geleceğini söyledi.

Bacaksız, İskenderun Limanı'nın Adana'nın ithalat ve ihracatına büyük katkılar sağlayacağını ifade ederek, "Bu liman, özellikle Adana'da kritik önem taşıyan tekstil sanayisinde önemli maliyet avantajları sağlayacak. Adana'da tekstil sanayi için pamuk ithalatı çok önemli bir konu. Biz de tekstil sanayicimizi liman hizmetlerimizle desteklemek amacıyla çalışmalara başladık. Yine bölge ekonomisinde etkin bir yeri olan plastik hammadde ithali eden sanayi kuruluşlarımız için de hazırladığımız özel tarifelerle maliyet avantajları yaratmaktayız. Narenciye, yaş sebze ve meyve ihracatı firmalarımızın özellikle körfez bölgesine yaptıkları ihracatlarda hem lokasyon hem de liman masraflarında avantaj elde etmeleri amacıyla yeni düzenlemeler yaptık" dedi

Liman yatırımlarıyla bölgesel istihdama da katkı sağlayacaklarını belirten Bacaksız, "Yatırımların ilk etabında doğrudan 250, dolaylı olarak da bin kişi çalışacak. İleriki aşamalarda bu sayıyı doğrudan bin kişiye dolaylı olarak da 4 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bacaksız, ileriye yönelik vizyonlarından 2023 yılında İskenderun Limanı'nın Türkiye ihracat hedeflerine katkı sağlaması için yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi. Konteyner operasyonu ile birlikte bölgedeki iş hacminin genişleyeceğini vurgulayan Bacaksız, "Liman doğal coğrafi konumu gereği Doğu Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu havzasında bulunan sanayi ve ticaret merkezlerine hizmet için en uygun konumda yer alıyor. Limak Grubu olarak İskenderun Limanı'na yaptığımız yatırımların çok doğru karar olduğunu düşünüyoruz. Bu yeni iş kolumuzda öncelikli olarak bölgemizin ihtiyaçlarını belirleyip yatırımlarımızı buna göre şekillendirdik. Konteyner operasyonu ile birlikte sektördeki işleyiş hız kazanacak, sanayi firmaları hammaddelerini kolaylıkla sağlayacak, yeni işler, yeni yatırımlar için onlarda daha cesur hareket edebilecekler. 2023 yılında Türkiye'nin ihracat hacminin 500 milyar dolar olması hedefleniyor ve bu ihracatın büyük bölümü limanlardan yapılacak" şeklinde konuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, limanın uluslararası niteliğe ulaşması için altyapı çalışmalarını yürüttüklerini belirterek konteyner operasyonunun başlamasıyla Çin, ABD, Hindistan, Yunanistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelecek hammaddelerin özellikle Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman gibi limanın çevresindeki illerde yer alan fabrikaların da daha hızlı ve düşük lojistik maliyetlerle ulaşacağını söyledi.

Adana Organize Sanayi Bölgesi'nin 2 limanın ortasında yer aldığını belirten Bacaksız, şunları kaydetti:

"Ancak bizim tarifelerimiz TCDD'lerin koyduğu tarifelere göre uygulanıyor, kendi kafamıza göre tarife belirleyemiyoruz. Şu anda tarifelerimiz Mersin Limanı'nın yüzde 25 altında. Bir de dünyanın neresinde olursa olsun bir hizmeti veren firma sayısı 1 yerin 2 olduğu zaman bundan faydalanacak kişi o hizmeti kullanan müşterilerdir. Rekabet olur, hizmet kalitesini iyileştirme çabası olabilir, fiyatlarda düşme olur. Dolayısıyla biz zaten bölgeye hitap ediyoruz bu tarifelerimizdeki fiyatların ucuzluğunu da bölgenin sanayicilerine anlatarak onları çekmeye çalışıyoruz. Bu hiçbir katkı sağlamasa bizim rakibimiz olan firmanın en azından hizmet kalitesinin artırmaya çalışmasını sağlar. Böylelikle bölge halkı bundan istifade eder."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER