© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İşgal bahanesi: NATO gemileri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sivastopal limanına NATO gemilerinin gireceğinden korktuğu için Kırım'ı işgal ettiği savunuldu.

MOSKOVA (QHA) -

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sivastopol Limanı'na NATO gemilerinin girmesine izin vermemek için Kırım'ı işgal ettiğini ileri sürdü.

İsviçre'nin Tages Anzeiger gazetesine konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, "O dönemde Ukrayna, NATO'ya üye olmak istediğini açıklamıştı. Kendi tarafından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) de bu istekten uzaklaşmadı ve Rusya'ya Ukrayna'nın blok dışı statülü ülke olarak kalacağına yönelik herhangi bir garanti vermedi... Birkaç ay içinde NATO'nun gemileri Sivastopol'daki limanlarımızda olurdu. Rusya buna izin vermezdi." dedi.

İlk Rus askerleri Kırım'a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol'ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya'ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım'da yapılan sözde "kendi kaderini belirleme referandumunun" sonuçlarını kabul etmeyi reddetti.  Ukrayna, Kırım'ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

QHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER