© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İpek Yolu yeniden canlanıyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bir yıl önce ?İpek Yolu Ekonomik Kuşağı? ve ?Denizde İpek Yolu? stratejik görüşlerini öne sürdü.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bir yıl önce ?İpek Yolu Ekonomik Kuşağı? ve ?Denizde İpek Yolu? stratejik görüşlerini öne sürdü.
Uluslararası toplum tarafından önemsenen ve geniş destek gören bu görüşlerin hayata geçirilmesi durumunda, dünyada en uzun, en çok gelişme potansiyeline sahip ekonomi koridorları ortaya çıkacak.
Bu koridorlar, dört buçuk milyara yakın nüfusu kapsayacak ve bölgedeki gayri safi hasılayı en az 21 trilyon ABD Doları'na ulaştıracak.
Söz konusu bölge dünya ekonomisinin en canlı olduğu bölge olarak birçok yeni kalkınan piyasa ve gelişmekte olan ülke barındırıyor.
Söz konusu bölgeyle sıkı ekonomik ve ticari işbirliği içindeki Çin ile bölge ülkeleri arasındaki dış ticaret hacmi, Çin'in toplam dış ticaretinin dörtte birini oluşturuyor.
Öte yandan, son 10 yıl içinde Çin ve bölge ülkeleri arasındaki yıllık ticaret artış hızı da yüzde 19'a ulaştı.
Son bir yıl içinde Çin ile bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinde büyük gelişmeler kaydedildi, özellikle ulaşım altyapısı, ticaret, enerji, finans güvenliği, ikili ve bölgesel işbirliği alanlarında gözle görülür gelişmeler elde edildi.
?İpek Yolu Ekonomik Kuşağı? ve ?Denizde İpek Yolu?, Çin ulusunun yüce kalkınmasını gerçekleştirmenin yanı sıra, bölge ülkelerinin ortak refahına yarar sağlayan bir yol haline de geldi.
Bu görüşlerle, bölge ülkelerinde kader ve çıkar ortaklığı oluşturulacak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER