insan kaçakcılığında İstanbul İzmir merkez
GÜNDEMAvrupa Polis teşkilatı Europo'e göre İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte insan kaçakçılığının merkezi
Uluslararası Göç Örgütünün rakamlarına göre Türkiye üzerinden, ölümü göze alan 821 bin kişi Yunanistana geçmeyi başardı. Bodrum sahilinde karaya vuran cansız bedeniyle dünyanın dikkatini çeken Aylan bebeğin de aralarında olduğu çoğu çocuk ve bebek 706 kişi ise hayalini kurdukları Avrupaya ulaşmak isterken can verdi. Bu yıl diğer Ege ve Akdenizde ölen göçmen sayısı ise 3 bin 760 olarak kayda geçti.
Sahil Güvenlik ekipleri, 1 Ocak24 Aralık arasında Türkiye üzerinden deniz yoluyla Avrupaya gitmek isteyen, büyük çoğunluğu Suriyeli 90 bin 198 kaçak göçmen kurtardı. 2013 yılında çoğu Suriyeli 6 bin 937 kaçak göçmen kurtarılmış, 2014 yılında bu sayı ikiye katlayarak 12 bin 884′e çıkmıştı. 2015′teki sayı bir önceki yılı göre rekor seviyeye ulaşırken 100 bin sınırına yaklaştı. Yakalanmadan geçenler ve kayıtlara girmeden kazalarda can verenlerin sayısı ise bilinmiyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığının, Egede Umut Harekâtı ismiyle düzenlediği 2 bin 397 arama kurtarma harekâtında, 181 göçmen kaçakçılığı zanlısı yakaladı. Ege Bölgesinde 2015 yılında bugüne kadar müdahale edilen kanunsuz yurt dışına geçiş vakalarının yüzde 90′ının lastik botlarla, yüzde 10′unun ise çeşitli tipte deniz araçlarıyla yapıldığı belirlendi. Çıktıkları umut yolculuğunda emniyet güçlerine yakalanmayan, çoğu Suriyeli 821 bin kişi ise Yunanistana geçmeyi başardı. Boğularak ölenlerin sayısının 706 olduğu belirtilirken Ege ve Akdenizin mezar olduğu cansız bedenlerin sayısı tahmin bile edilemiyor.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 1 Ocak-31 Aralık 2015 arasında toplam 739 vakaya müdahale etti. Bu vakalarda, 25 bin 846 kaçak göçmen ve 841 organizatör hakkında kanuni işlem yapıldı, 341 zanlı tutuklandı.
2016 başından buyana da mülteci yolculuğu durmadan devam ediyor. c adındaki Alman gazetesinin haberine göre, mülteci yolculuğunun mali boyu 6 milyar Euro'yu geçiyor. Haberinin Europol'a dayandıran Deutsche Welle haberinde İnsan kaçakçılığı çeteleri 2015'te büyük kısmı AB rotasında olmak üzere 6 milyar euroya yakın para elde ettiğini vurguladı
Avrupa Polis Teşkilatı Europol'ün raporuna göre, Avrupanın en hızlı büyüyen suç sektörü insan kaçakçılığı. Europol Başkanı Rob Wainwrightın pazartesi günü kamuoyuna sunduğu raporda insan kaçakçılarının 2015 yılında yaklaşık 6 milyar euro kazanç elde ettiği belirtildi. Bu miktarın büyük bir kısmını, yasa dışı yollardan Avrupaya taşınan sığınmacılardan alınan paranın oluşturduğu kaydedildi.
Raporda sığınmacı krizinin devam etmesi halinde insan kaçakçılarının kazançlarının iki ya da üçe katlanacağının tahmin edildiği bildirildi.
İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte
Europol ve AB ülkelerinin ulusal polis teşkilatlarının 2015 yılından bu yana kaçakçı çetelerinde aktif rol alan 12 bin kişiyi tespit etttiği belirtildi. Rapora göre aralarında birçok Bulgar, Mısırlı, Macar, Irak ve Kosovalının da bulunduğu bu çeteler, sahte pasaport hazırlamaktan rüşvet alıp vermeye kadar geniş bir suç yelpazesini kontrolünde bulunduruyor.
Raporda kaçakçıların özellikle Balkan güzergahında aktif olduğu noktalara da dikkat çekiliyor. Bunlar; İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte. Ayrıca Berlin, Calais, Zeebrugge ve Frankfurtun da kaçakçıların Avrupa kıtasındaki en büyük merkezleri arasında yer aldığı belirtildi.
Terör zanlılarının Avrupaya ulaşmak için kaçakçılık şebekelerini kullandığına dair elde bir delil bulunmadığını belirten Europol Başkanı Rob Wainwright, terör şüphelileri arasında göç bağlantısı bulunanların oranının yüzde 0,01den de az olduğunu söyledi.
Geçen yıl yaklaşık bir milyon kişi Ortadoğu ve Kuzey Afrikadaki savaş ve şiddetten kaçarak Avrupaya gelmişti.
İlginizi Çekebilir