İngiltere Mahkemesi Engel Oldu
GÜNDEMİskoçya mahkemesi, İngiltere hükümetinin Kuzey Denizi'ndeki iki büyük petrol ve doğalgaz projesine verdiği onayı hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Perşembe günü alınan karar, çevre aktivistleri için bir zafer niteliğinde olup, İngiltere'deki fosil yakıt projelerinin geleceği hakkında soruları gündeme getiriyor.
Karar, geliştirilmesi için onay verilen Shell ve Equinor'a ait Rosebank ve Jackdaw sahalarını etkiliyor.
Edinburgh'daki Mahkeme, hükümetin bu projeleri onaylarken petrol ve gaz kullanıldığında ortaya çıkan aşağı akış emisyonlarını dikkate almadığına karar verdi.
Greenpeace ve çevre grubu Uplift, bu emisyonların İngiltere iklim değişikliği yasası kapsamında dikkate alınması gerektiğini savunarak onaylara itiraz etti.
Davaya bakan Yargıç Andrew Stewart, iklim değişikliğiyle mücadelede kamu çıkarının, geliştiricilerin özel çıkarlarından daha önemli olduğunu söyledi.
Şirketlerin nihai bir karar verilene kadar kuyu delme gibi bazı işlere devam etmelerine izin verilmesine rağmen, projeleri onaylama kararlarının hükümet tarafından yeniden değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Ancak, şirketler yeni onaylar verilene kadar petrol veya gaz çıkarmaya başlayamazlar.
Shell sözcüsü, kararın proje üzerindeki çalışmaların devamına izin verdiğini belirterek, enerji gelişiminin ulusal öneme sahip olduğunu söyledi.
Shell, Jackdaw sahasına halihazırda 800 milyon sterlinden fazla yatırım yaptı. Rosebank petrol sahasını geliştiren Norveçli şirket Equinor da yeni onay beklenirken çalışmaların devam etmesine izin verilmesi kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Equinor, İngiltere'nin en büyük henüz keşfedilmemiş petrol sahalarından biri olan ve 300 milyon varil petrol barındırması beklenen Rosebank'a 2,2 milyar sterlin yatırım yapmayı planlıyor.
Karar, fosil yakıt projelerine yönelik çevresel etki değerlendirmelerinin yalnızca çıkarma işlemi sırasında oluşan emisyonları değil, aynı zamanda petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan emisyonları (aşağı akış emisyonları olarak bilinir) da dikkate alması gerektiğini emreden önceki bir Yüksek Mahkeme kararından geliyor.
Birleşik Krallık hükümeti onay süreçlerini yeniden değerlendirme ihtiyacını kabul etti. Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanlığı'ndan bir sözcü, geliştiricilerin revize edilmiş kurallar altında yeni onaylar için başvuruda bulunmalarına olanak tanıyan yeni bir rehberliğin ilkbaharda sağlanacağını belirtti.
Greenpeace, kararı "tarihi bir zafer" olarak niteledi. Greenpeace'in kıdemli aktivisti Philip Evans, hükümetlerin iklim etkilerini dikkate almadan yeni sondaj sahalarını onayladığı dönemin sona erdiğini söyledi.
Hükümeti, yeni petrol ve doğalgaz projeleri yerine yenilenebilir enerjiye odaklanarak temiz enerjiye doğru yeni bir rota belirlemeye çağırdı.
Shell ve Equinor, bu sahaların geliştirilmesinin İngiltere'nin enerji güvenliği için hayati önem taşıdığını savundu. Shell, Jackdaw sahasının 1,4 milyon evi ısıtmaya yetecek kadar gaz sağlayabileceğini belirtirken, Equinor, Rosebank projesinin iş yaratacağını ve İngiltere'nin enerji ihtiyaçlarını destekleyeceğini ekledi.
Her iki şirket de projelere önemli yatırımlar yaptı; Shell, Jackdaw'a 1,1 milyar sterlin, Equinor ise Rosebank'a 2,2 milyar sterlin yatırım yapma sözü verdi.
Mahkemenin kararına rağmen, her iki şirketin de kuyu delme ve inşaat ve mühendislik konularını ele alma gibi hazırlık çalışmalarına devam etmesine izin verildi. Ancak, hükümet projeleri yeniden değerlendirip yeni izinler verene kadar hiçbir petrol veya gaz çıkarılamaz.
Projelerin durdurulması kararı, İngiltere ekonomisi üzerindeki etkisi konusunda endişeleri artırdı; bazıları, kararın ülkenin yatırım için bir destinasyon olarak itibarını zedeleyebileceğini savunuyor.
Rosebank projesinin ortaklarından Ithaca Energy, projenin geciktirilmesinin İngiltere'nin uluslararası yatırım çekme konusundaki imajına zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Temmuz ayında iktidara gelen İşçi Partisi hükümeti, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı taahhüt etti ve enerji stratejisinde petrol ve gazın rolünü yeniden değerlendiriyor.
Hükümetin önümüzdeki aylarda Yüksek Mahkeme kararını da içerecek ve İngiltere'deki petrol ve gaz sektörünün geleceğini etkileyecek güncellenmiş yönergeleri yayınlaması bekleniyor.
Greenpeace ve Uplift gibi aktivist gruplar, hükümetin bu projeleri onaylamasının iklim değişikliği yükümlülüklerini ihlal ettiğini savunuyor ve şimdi yenilenebilir enerji çözümlerine doğru bir geçiş çağrısında bulunuyorlar.
Kaynaklar: Reuters, NYTimes
İlginizi Çekebilir