© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İMEAK DTO Aralık Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Aralık ayı Meclis Toplantısı, 10 Aralık Perşembe günü video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıda, 2021 Yılı Genel Bütçesi, Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

İMEAK DTO Meclis Başkan Yardımcısı Emin Eminoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında, yakın bir zamanda birbiri ardına kaybedilen sektör büyükleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Meclis üyelerinin 2021 yılı bütçesinin kabulünde göstermiş oldukları teveccüh için teşekkür etti. Yönetim Kurulu olarak Bütçe hazırlarken üç önemli ilkeye dikkat ettiklerini belirten Tamer Kıran, bunları şeffaflık, üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetleri gerçekleştirebileceğimiz imkanları hazırlamak, son olarak da bu hizmetleri yaparken tasarruf ilkelerini gözetmek olarak sıraladı.

“Üyelerimize en iyi şekilde hizmet vermenin, Odamızın faaliyetlerini etkili ve verimli bir şekilde yürütmenin gayreti içindeyiz.” diyen Tamer Kıran, yeni bütçenin ülke ekonomisine, Türk denizciliğine ve tüm üyelerimize hayırlı olmasını diledi.

“2020 Yılının Son Günlerini Tarif Edilemez Bir Acı İle Tamamlıyorum”

2020 yılının son günlerinde çok kıymetli babası Turgut Kıran’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını ifade eden Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Gayet muntazam bir hayat yaşadı. Bütün hareketleri ile bize fevkalade iyi bir örnek oldu. Denizcilik sektörünün ancak iyi eğitim almış insanlarla ayağa kalkabileceğini her fırsatta dile getirirdi. Eğitime olan inancının simgesi Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi onun eseridir. Bize emanet ettiği Kıran Holding’in her köşesi O’nun izlerini taşıyor, aşıladığı memleket sevgisi, disiplin ve çok çalışma, üstün iş ahlakı, hep daha iyi olma tutkusu yolumuza ışık tutmaya devam ediyor. Babamı, büyük bir keder ve üzüntüyle ebediyete uğurlarken, Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Eksikliğinin acısını her zaman yüreğimizde taşırken, O’nu hiç unutmayacağız.”

Kasım ayının son günleri ile Aralık ayının başında önce Oda Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Naiboğlu’nun babası Raviddin Naiboğlu, daha sonra Oda eski Meclis Başkan Yardımcısı M. Faruk Ürkmez'in vefatlarını büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini belirten Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Yakın zamanda birbiri ardına kaybettiğimiz üç insan da aslında birer tarihti… Denizciliğin yokluk günlerinden bugünlere gelmiş, zorluklardan yılmamış, ülkesine, milletine değer katan işletmeler yaratmayı başarmış insanlardı. Artık bu insanlardan maalesef aramızda çok kalmadı, birçoğu ahirete göç etti. Örnek kişilikleriyle, liderlikleriyle bizlere her zaman rehberlik eden büyüklerimizin vefatı dolayısıyla denizcilik sektörü olarak kaybımızın büyük olduğunu düşünüyorum. Sektörümüzün bu çok kıymetli büyüklerine Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Ölüm, her canlı için kaçınılmaz olsa da, diliyorum ki, böylesi üzücü haberleri inşallah uzun bir müddet almayız.”

“Roseline A Konteyner Gemisine Akdeniz’deki Müdahaleyi Esefle Kınıyoruz”

Geçtiğimiz ay Akdeniz’de sektörü yakından ilgilendiren bir olayın cereyan ettiğini hatırlatan Tamer Kıran, Libya’nın Misurata Limanı'na gıda ve boya başta olmak üzere insani yardım malzemesi götürmekte olan Arkas Şirketine ait, Türk bayraklı Roseline A isimli konteyner gemisinin, limandan yaklaşık 100 mil açıkta bir Alman savaş gemisi tarafından ayrıntılı şekilde sorgulandığını, Alman savaş gemisinin silahlı unsurları tarafından gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir “denetleme” yapıldığını, tüm personelin alıkonularak, konteynerlerin arandığını hatırlattı.

Uluslararası sularda ticari gemilere müdahale edilebilmesi için bayrak devletinin rızasının alınmasının esas olduğunu, Libya’ya silah ambargosuna dair Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının bu yükümlülüğü ortadan kaldırmadığını vurgulayan Tamer Kıran, “Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle kınıyoruz.” dedi.

Olayın duyulmasının ardından Arkas Holding’i arayarak Oda ve camia adına geçmiş olsun dileklerimizi ilettiğini, herhangi bir yardıma ihtiyaç duydukları takdirde Oda olarak yanlarında olduğumuzu ifade ettiğini belirten Tamer Kıran, uğradıkları hukuka aykırı müdahale nedeniyle bir kez daha Roseline A gemisi personeline ve Arkas Holdinge geçmiş olsun dileklerini iletti.

“Devletimiz ve iş dünyası el ele vererek, ekonomideki tıkanıklıkları aşacağımıza yürekten inanıyorum”

Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden bahseden Tamer Kıran, 2020’nin getirdiği zorluklar ve olağanüstü durumlardan sektörün olumsuz etkilendiğini belirtti.

Salgının ilk gününden itibaren Oda olarak, üst kuruluşumuz TOBB ile birlikte ekonomik hasarın bir noktada tutularak, yeniden çarkların dönmesi için gece gündüz demeden uğraş verdiklerini anlatan Tamer Kıran, üyelerimizin aktardığı talepleri ilgili kurumlara, hatta bizzat bakanlarımıza ilettiklerini, birçok talebimizin çözümü yolunda sonuç elde ettiklerini söyledi. Kıran, bankacılık sistemini harekete geçiren kredi paketlerinin devreye sokulduğunu, vergi-SGK ertelemeleri, kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerimizin önemli bir yükten kurtarıldığını kaydetti.

Geçtiğimiz ay Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleriyle Ankara’da düzenlenen “Türkiye Ekonomi Şurası” ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, TOBB yönetimi ve 60 TOBB Sektör Meclisi ile İstanbul’da yaptığı toplantılara iştirak ettiğini belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Ankara’da yapılan Türkiye Ekonomi Şurası’nda, sektörümüzün 3 sorununu, çözüm önerileriyle birlikte Denizcilik Konseyi Başkanı Sayın Cengiz Kaptanoğlu dile getirdi. İstanbul’daki toplantıda ise, ilk oturumda TOBB Yönetim Kurulu olarak ekonomi ve reform gündemini toplantıya katılan çok sayıda Bakanla istişare ettikten sonra ikinci bölümde ise Sektör Meclislerimiz, her sektörde en çok öne çıkan sorunları ve bunların çözümüne yönelik taleplerini ilettiler. Denizcilik Meclisi Başkanı Sayın Recep Düzgit de, sektörümüz ile ilgili üç önemli sorunu burada iletme imkanı buldu. İş ve yatırım ortamında yaşanan sıkıntıların ve bunlara yönelik çözüm önerilerimizin yapıcı bir diyalog ortamında ele alınmasından büyük memnuniyet duyduk. Her iki toplantıda da, sıkıntıları aşma noktasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlarımızın kararlılıklarını bizzat müşahede ettim. Devletimiz ve iş dünyası el ele vererek, diyalog ortamı ve istişare ile ekonomideki tıkanıklıkları aşacağımıza yürekten inanıyorum.”

Deniz Çalışanları “Kilit Çalışanlar” Kabul Edildi

Pandemi döneminin bizler için en büyük tesellisinin ise denizciliğin öneminin bir kez daha ortaya çıkması olduğunu belirten Tamer Kıran, “Çok net bir şekilde anlaşıldı ki, denizcilik olmazsa veya aksamaya uğrarsa bunun dünya ticareti üzerinde ciddi menfi etkileri olur, hatta hayat durur.” dedi.

BM 75. Genel Kurulu’nda, 1 Aralık 2020 tarihinde alınan bir karar ile deniz çalışanları kilit çalışanlar olarak kabul edildi ve IMO’nun gemi personeli değişimi protokollerinin uygulanması çağrısında bulunulduğunu hatırlatan Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Bu karardan hareketle, Covid-19’a karşı aşılamada, Türk gemi çalışanlarına toplumun işleyişi için gerekli sektörler ve kritik işlerde çalışan kişileri kapsayan 2. grupta yer verilerek öncelikle aşılanmalarının sağlanması ve gemi personeli değişimlerinin sorunsuz yapılması hususlarındaki taleplerimizi içeren yazılarımızı Sağlık Bakanlığımız ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza ilettik. Ayrıca, ülkemizde hafta sonu uygulamaya konulan kısıtlama döneminde tedarik zincirinde bir aksama olmaması için sektör mensuplarımızın faaliyetlerini sürdürmelerine izin verilmesi yolundaki talebimizi de ekledik. Bu vesile ile bir kez daha deniz çalışanlarımıza pandemi dönemindeki özverili çalışmaları nedeniyle takdir, şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.”

Gemi Mühendisleri Odası’nın Kuruluş Yıldönümünü Kutladı

11 Aralık tarihinin önemine dikkat çeken Tamer Kıran, 11 Aralık 1455’te Türk-Osmanlı gemi inşa mühendisliğinin temeli olan Tersane-i Amire’nin, 11 Aralık 1954 yılında da ülkemizin ilk mühendislik meslek odası Gemi Mühendisleri Odası’nın kurulduğunu hatırlattı. Tamer Kıran, Tersane-i Amire’nin 565., Gemi Mühendisleri Odası’nın da 66. kuruluş yıldönümlerini kutladı.

Konuşmasını tamamlarken, önümüzdeki birkaç ay daha salgına karşı önlemlerin en üst düzeyde tutulmasının önemini belirten Tamer Kıran, uzun zamandır yapılamayan toplantılarda tekrar bir araya gelmeyi temenni ederken, 2021 yılının dünyaya, ülkemize her şeyden önce sağlık ve huzur, ardından barış ve bereket getirmesini diledi.

Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Ekonomi Piyasalarında Gelişmeler ve Beklentiler başlıklı bir sunum yaptı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER