© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

IMDG Tehlikeli Yük sertifika zorunluluğu ertelendi

Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı

Daha önce Denizcilik Müsteşarlığı tarafından deniz yoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili sınıflandırma, ambalajlama, işaretleme, etiketleme, plakalandırma, taşıma ünitesine ve gemiye yükleme, taşıma ünitesinden veya gemiden boşaltma, yük teklifi isteme, yük teklifini hazırlama ve kabul etme, yükü elleçleme, istifleme ve tahliye planlarını hazırlama, taşıma, depolama, ilgili sevk belgelerini hazırlama, kontrol ve denetim yapma konularında görev alacak kişilere verilecek eğitim seminerlerini, bu eğitim seminerlerinin standart programlarını ve bu programların icrası ile İdare adına bu programları icra edecek kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla bir yönetmelik hazırlanmış, bu kapsamda da sayıca çok az kuruluşa eğitim ve sertifika verme yetkisi tanınmıştı.

Ancak Başbakanlığa bağlı Denizcilik Müsteşarlığının lağvedilerek  Ulaştırma bakanlığı bünyesine katılmasından sonra sertifika verme yetkisine sahip kurumun çok az sayıda olmasının haksız kazanç, haksız rekabet gibi pek çok mahzurlarını gören Ulaştıma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Yönetmeliği yeniden düzenledi. Bu arada eski yönetmeliği,  4 Şubat 2011 tarihli ve 27836 sayılı Resmî Gazete?de  belirttiği gibi yürürlükten kaldırdı. Yeni yönetmeliği yayınladı.

Yeni yönetmeliğe göre sertifika düzenlemek isteyen kurum ve kuruluşların önü açıldı. Uygulama zorunluluğu için süre bir yıl uzatıldı.

Yeni yönetmelik:
4 Şubat 2012 tarihinden itibaren geçerli olan yeni yönetmelikte aynen şunlar yazılı:

1 inci maddeye göre tehlikeli yüklerle ilgili belirtilen faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlar bu Yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren en geç bir yıl içerisinde çalıştırdıkları personelin gerekli eğitim seminerlerine katılımını sağlamak zorundadır.

1 - AMAÇ:

Bu Yetki Belgesi, İdare tarafından, Uluslararası Denizde Can Emniyeti Sözleşmesi (International Conventionfor the Safety of Life at Sea, - SOLAS-74) Bölüm VII Kısım A çerçevesinde hazırlanan Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod) kapsamında, denizyoluyla taşınan tehlikeli maddeler ile ilgili olarak; sınıflandırma, ambalajlama, işaretleme, etiketleme, plakalandırma, taşıma ünitesine ve gemiye yükleme, taşıma ünitesinden veya gemiden boşaltma, yük teklifi isteme, yük teklifini hazırlama ve kabul etme, yükü elleçleme, istifleme ve tahliye planlarını hazırlama, taşıma, depolama, ilgili sevk belgelerini hazırlama, kontrol ve denetim yapma konularında görev alacak kişilere eğitim seminerleri düzenlemek üzere yeterli uzmanlığa sahip kurum ve kuruluşların yetkilendirilmesine ilişkin koşulları ve yetki alanları ile bu kuruluşların denetlenmesine ve yetkilerinin iptaline dair esasları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik, deniz yoluyla taşınan tehlikeli yüklerle ilgili faaliyetlerde bulunan kişiler, liman ve kara tesisleri ile bu kişilere verilecek eğitimler ve bu eğitimler ile ilgili İdare adına yetki, görev ve sorumluluk verilen kurum ve kuruluşları kapsar.

Kimler eğitim ve sertifika verebilir?

Yetkilendirilecek kuruluşlar ile eğiticilerde aranacak şartlar

MADDE 9 ? (1) Özel hukuk hükümlerine göre kurulan, kamu yararına çalışan, kâr amacı gütmeyen ve denizcilik alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, deniz ticaret odaları, üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren denizcilik fakülteleri ile çevre mühendisliği veya kimya mühendisliği bölümleri bulunan fakülteler, 29/6/1956tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş ve faaliyet alanı içerisinde denizcilik ile ilgili konular yer alan tüzel kişilikler tehlikeli yüklerle ilgili eğitim semineri vermek üzere yetkilendirme talebinde bulunabilir.

(2) Eğiticilerde, lisans düzeyinde eğitim görmüş, en az uzakyol 1. zabiti veya uzakyol 2. mühendisi ehliyetine sahip olma veya mesleğiyle ilgili en az üç yıl tecrübe sahibi kimya mühendisi veya çevre mühendisi olma şartı aranır. Bir eğitici birden fazla yetkilendirilmiş kuruluşta görev yapamaz.

(3) Yetkilendirme talebinde bulunan kurum ve kuruluşlarda aranacak şartlar şunlardır:

a) İdare tarafından düzenlenen eğiticilerin eğitimi seminerine katılım sağlamış en az biri kadrolu olmak kaydıyla üç eğitici istihdam etmek.

b) Sadece kendi personeline yönelik eğitim semineri verme talebinde bulunan liman tesisleri açısından en az bir kadrolu eğitici istihdam etmek.

c) ISO 9001-2008 kalite belgesine sahip olmak. Kendi personeline yönelik olarak eğitim semineri düzenleme yetkisi talebinde bulunan liman tesislerinden bu şart aranmaz.

(4) Yetkilendirme talebinde bulunan kurum ve kuruluşlar ile eğiticilerin eğitimi seminerlerine katılacak kişilerden istenecek bilgi, belge ve dokümanlar İdare tarafından belirlenir. İstenecek bilgi ve belgelerde beyan usulü esas alınır.

(5) Bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmek üzere başvuran kurum ve kuruluşlar, bu maddede düzenlenen şartları sağlaması ve yetkilendirme komisyonunun inceleme ve değerlendirmesi neticesinde olumlu karar alınması halinde EK-1?de yer alan Yetki Belgesi ile yetkilendirilir.

(6) Bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kurum ve kuruluşların görev ve yetkileri yetki belgesi ile belirlenir.

(7) IMDG Kod uygulamalarının ticari amaçların ön planda tutulduğu bir faaliyet olmasına ve kalitenin düşürüldüğü bir rekabet ortamı oluşturulmasına izin verilmez. Bu muhtemel olumsuzlukların önlenmesine ilişkin tedbirler her aşamada İdare tarafından alınır.

Eğitimler nasıl ücretlendirilecek?

Katılım ve yetkilendirme ücreti

MADDE 10 ? (1) İdare tarafından düzenlenen eğiticinin eğitimi seminerine katılan kişilerden ve tehlikeli yüklerle ilgili eğitim semineri vermek üzere yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan alınacak ücretleri gösteren tarife ile ödemeye ilişkin diğer hususlar, İdare tarafından belirlenir.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER