İkinci Sondaj Gemisi Yolda
Gemi İnşa / Yan SanayiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin hidrokarbon rezervlerini aramada önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, “Bugün inşallah yola çıkacak ikinci sondaj gemimizin ocak ayı sonunda Akdeniz’de olmasını bekliyoruz. Bu gemimizle de yine hem Akdeniz hem de Karadeniz’de sondajlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) 25. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’nda konuşma yapan Dönmez, sınırlar ve kara sular içindeki hidrokarbon rezervlerini ortaya çıkarmak için yoğun bir çaba harcadıklarını belirtti. Dönmez, Oruç Reis sismik arama gemisinin Karadeniz’de ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Akdeniz’de çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Fatih sondaj gemimizle de derin denizlerde ilk sondajımıza başladık. Mersin açıklarında da sığ denizdeki sondaj çalışmamız devam ediyor. İnşallah buralarda varsa bulma gayretiyle çabamız devam edecek” diye konuştu. Türkiye’nin son 10 yılda yüzde 5-6 büyürken, gaz sektörünün bunun iki katı büyüdüğünü anımsatan Dönmez, “Böylece sektörümüze yurt içi ve dışı yatırımcılarını bir kez daha davet ediyoruz. Türkiye büyüyen ekonomisi, lojistik altyapısı, iyi yetişmiş insan gücü ve her sektörde büyüyen pazarlarıyla işlerini büyütmek ve dünyaya açılmak isteyenlere sayısız fırsat sunuyor. Türkiye, bölge coğrafyasının en istikrarlı, ekonomik olarak en güçlü ve diplomatik olarak nüfus alanı en geniş ülkesidir. Böylesi bir dönemde Türkiye, yatırımcılar için her zaman öngörülebilir gelecek sunmaya ve güvenli bir liman olmaya devam edecektir” diye konuştu.
3 MİLYON POTANSİYEL VAR
Geçen ay Artvin ve Şırnak’a da gaz ulaştırılmasıyla 80 ile gaz götürüldüğünü aktaran Dönmez, böylece 15 milyon abonenin gazla buluştuğu ve şu anda nüfusun yüzde 62’sinin bu yakıtı kullandığı bilgisini paylaştı. Bakan Dönmez, “Yılbaşı itibarıyla Hakkari’ye de gidecek ve 81 ilin tamamına bu çağdaş yakıtı ulaştırmış olacağız” dedi. Dönmez, gazda üç milyon potansiyel abonenin daha söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu da gaz ulaşan nüfusu yüzde 72 seviyesine çıkaracaktır. DOSİDER, Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında iç tesisatta bir indirime giderek üç milyon abonenin daha gaza geçişini kolaylaştırabilir. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki 100 günlük icraat programı kapsamında 42 ilçeye daha gaz götürdük. Bugün artık yıl sonu itibarıyla 500 ilçeye ulaşmış olacağız. Toplam ilçelerimizin neredeyse yarısı artık gaz kullanır hale geldi. Aynı hizmeti tüm vatandaşlarımıza iletmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Bugün artık 130 bin kilometrelik gaz şebekesi uzunluğuyla dünyanın etrafını üç kere dolaşacak bir altyapıda. Geçen yıl günlük 250 milyon metreküplük gaz çekiş miktarıyla bir rekora imza attık. Sisteme gaz arz kabiliyetimiz şu anda 303 milyon metreküp seviyesinde, yani yüzde 20 fazlamız var.”
TÜRKİYE ÜRETİM ÜSSÜ OLDU
DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye’nin doğalgaz cihazlarında hem üretim yapıp hem de ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Türkiye’nin iç piyasasında 8 milyar liralık piyasa hacmi var. İhracat ise 1 milyar doları geçiyor. Türkiye’deki ve doğrudan yatırımlarla birlikte ülkemiz bu alanda Avrupa’nın üretim üssü haline geldi. Vardan, bugün itibarıyla Türkiye’de yılda 2 milyon kombi üretildiğini ve bunun yaklaşık yarısının Türkiye’de kullanılırken yarısının yurt dışına ihraç edildiğini ifade etti. Bu gelişimin kombi ile sınırlı olmadığını, yılda 5 milyon doğalgaz sayacı, 22 milyon metreküpün üzerinde panel üretimi olduğunu anlatan Vardan, “İhracatın çok önemli bir kısmı Avrupa’ya gidiyor. Ayrıca, Türkiye bu alanda Uzak Doğu’dan da yatırım aldı ve bugün Türkiye’den Çin’e biz kombi satıyoruz. Şu anda yıllık rakamlar 200 bin adede yaklaştı” dedi.
İlginizi Çekebilir