İflas Etmiş Olan British Steel'i OYAK mı Kurtaracak?
GÜNDEMOyak'tan satın aldık açıklaması yapılan British Steel'in iflas ettiği ortaya çıktı. Halen hurda yığını olan British Steel'in faaliyetini durdurduğu, limanını sattığı ve Avrupa'da büyük bir hurda firmasının da British Steel'in tesisini hurda olarak satın almak için çaba sarf ettiği öne sürülüyor.
Dış basında yer alan haberlere göre İngiltere'nin 150 yıllık köklü çelik şirketi British Steel'in Mayıs ayında iflas ettiği, firmanın faaliyetlerini durduğu ve limanını sattığı haberlerine yer verildi. Ayrıca firmanın hükümet desteği talep ettiği ve hükümet tarafından şirkete kayyum atandığı bildiriliyor. Bunun yanı sıra British Steel'in Scunthorpe kasabasındaki çalışanlarının da bu duruma isyan ettiği, şirketin zorunlu tasfiyeye girmesinden sonra yeni bir yatırım bulunmadığı sürece kalıcı olarak kapatıldığı söylendi. Peki OYAK iflas eden British Steel'i neden, ne amaçla satın almak istiyor?
Oyak'tan 70 milyon poundluk teklif! Çevrelerce sevinç yarattı
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), İngiltere başta olmak üzere Fransa ve Hollanda'da üretim faaliyetleri bulunan British Steel'i satın almak için İngiliz çelik şirketiyle ön anlaşmaya vardı.
Daily Express'te yer alan habe
Türk gruptan patronların İngiltere yetkilileri ile görüştüğü de yer aldı, British Steel bu yaz başında, Hükümetin şirkete 30 milyon £ nakit destek yapmaya karar vermesiyle çöktü. Şirket Greybull Capital tarafından yönetiliyordu.
OYAK, yaptığı açıklamada, şirketin önümüzdeki iki ay boyunca satın alma işlemi için özel görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 2 ay boyunca British Steel'in mali, yasal ve operasyonel bilançosunu incelemek için münhasar haklara sahip olduğu kaydedildi.
Dış basında çıkan haberler Twitter'da karışık tepki yarattı.
Rotherham İşçi Milletvekili Sarah Champion, “Türk Ordusu Emekli Sandığı Fonunun British Steel'i satın alacağı haberi harika, ancak Hükümetimiz neden Birleşik Krallık’a fayda göremiyor ve bunları kamu mülkiyetine almıyor?” dedi.
Kendall West’in Lib Demosu Meclisi Üyesi Matthew Severn ise şunları yazdı: Türk devletinin askeri kolunun British Steel almasına izin verilmesi gerektiğini sanmıyorum. “Kendi devletimiz onu satın almalı ve gelecekte alternatif bir alıcı için korumalıdır.” dedi.
Bir diğer kullanıcı ise : “Bir Türk askeri emeklilik fonunun ingiliz çeliğini kurtarabileceği konusunda bir şeyler bulabilir misiniz?” yazdı.
Haberlerin ardından, OYAK genel müdürü Süleyman Savaş Erdem şunları söyledi: "Türk çelik endüstrisinin en büyük başarılarından birini gerçekleştirdik ve İngiltere'nin endüstriyel devi British Steel'i satın almak için bir ön anlaşma imzaladık. dedi.
British Steel neden tasfiye sürecine girdi?
British Steel, 2016'da yapılan ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılıp ayrılmamasının oylandığı Brexit referandumundan beri özellikle Avrupalı müşterilerinin taleplerinin düşmesinden şikayetçiydi.
Aynı zamanda Çin'in ucuza çelik ihraç etmesi ve İngiliz Sterlini'nin Brexit referandumu sonrası değer kaybetmesi, ham maddelerin maliyetini yükseltti. Son dönemde enerji fiyatları da arttı.
Bütün bu gelişmeler üzerine British Steel geçen yıl Eylül ayında 400 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Mayıs ayında ise Greybull Capital'ın vadettiği gibi "şirketin gurur uyandıran geçmişini" canlandıramaması üzerine tasfiye sürecine girmek zorunda kaldı.
İlginizi Çekebilir