© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

İDO'ya dava yağıyor

Tamamen çok para kazanmaya yönelik sistemler geliştiren İDO, vatandaşı mağdur ediyor. Parasını, vaktini kaybedenler mahkemelere koşuyor...

Uyguladığı ve tamamen 'daha çok para kazanmaya' odaklı fiyat ve yönetim politikalarıyla tepki çeken İDO için Rekabet Kurulu'nun başlattığı incelemenin ardından vatandaş da hak aramaya başladı. Özellikle tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerine yüzlerce başvuru yapılıyor.

Vatandaşlar ayıplı mal ve hizmet dolayısıyla bulundukları ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunuyor. Daha büyük sorunlar için ise yine bulundukları bölgelerdeki tüketici mahkemelerine dava açıyor. Hakkını arayan İDO'zede vatandaşlar, özellikle tekel konumdaki İDO'nun aynı bileti farklı ücretlerle satmasını mahkemelere taşıyor. Daha önce de Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, kendilerinin de İDO'nun haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle dava açacaklarını duyurmuştu.

BİLETİ ATMAYIN

Bunun için vatandaşlara 'Biletinizi atmayın' çağrısı yapan Kaya, "İDO gerek fiyat politikasıyla, gerek deniz otobüsü içi kafe fiyatları ile haksız kazanç elde ediyor. 1.5 saat bir deniz yolculuğunda tabii ki insanlar su içmek zorunda kalacak. 30 kuruşa aldıkları suyu, 2.5 liraya satarak haksız kazanç sağlıyorlar. Hafta sonları, talebin en yoğun olduğu günlerde de bilet fiyatlarını artırmaları haksız kazanç. Vatandaşın mecburiyeti üzerinden zenginleşmek, haksız ve sebepsiz zenginleşmedir ve bu da hukuka aykırıdır" demişti.

Uzmanlar, İDO'nun uygulamaları yüzünden mağdur olan vatandaşların kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine müracaat ederek ayıplı mal ve hizmet için dava açabileceklerini ve kazanmaları halinde fazla ödedikleri paraları geri alabileceklerini belirtiyor. Uzmanlar, tüketici mahkemelerinde de dava açılabileceğini söylüyor.

ŞİKAYET YAĞIYOR

 İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) hakkında yapılan şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Vatandaşlardan şikayet yağıyor.  İDO'nun kredi kartından para çektiğini ancak ortada biletinin olmadığını anlatan da, şirketin hava muhalefeti gerekçesiyle iptal ettiği seferin bilet ücretini eksik ödediğini söyleyenler de var. Bazı vatandaşlar bilet tarihlerinde değişiklik yapılamadığından yakınırken; internetten hizmet bedeli ödeyerek aldığı biletini bir türlü gişede bastıramamaktan şikayet edenler de bulunuyor. Şikayetlerini aktaran vatandaşlar belgelerini de yolluyor.

 Kartımdan para çektiler

 Adil Aydoğdu: 29 Mayıs 2012'de internetten Yenikapı/ Bandırma gidiş dönüş 1 araç 3 yolcu bileti almaya çalıştım, sistem hata verdi. Biletim onaylanmadı ama kredi kartımdan 376 TL çekildi. Ertesi gün Yenikapı'ya gidip durumu anlattım. Tam 4 saat problemin araştırılıp, sonuçlanması için bekletildim. Paramın 7 günde iade edileceği söylendi. Aradan 1 aydan fazla geçti. Ne arayan var, ne de param yattı.

 Standartları hiçe sayıyorlar

 Selen Özyer (Turizmci): İnternet üzerinden Bursa- Kabataş arası 2 İDOBÜS bileti aldım. Aynı isimlere, aynı saate yanlış bilet aldığımı fark edip, İDO'yu aradım. İşlemin değiştirilmesinin mümkün olmadığını söylediler. 40 liram yandı. Havayolu bileti satan bir seyahat acentesinde çalışıyorum. Yapılan hata ya da talep edilen değişiklikler için, rapor alınmadığı sürece iptal şansı oluyor. Ama İDO bunu uygulamıyor.

 Bilet ücretim eksik ödendi

 Ö.S. (Deniz subayı): 17 Haziran 2012'de Yenikapı- Bandırma seferine internetten 46 TL'ye bilet aldım. Sefer hava şartlarından ötürü iptal oldu. İDO biletimin parasını 31 TL olarak eksik iade etti. İDO müşteri dilek ve şikayet hattını 25 dakika boyunca aradım, telefonu kimse açmadı. İDO'yu haksız kazancından dolayı şiddetle protesto ediyorum. Denizcilik sektöründeki kariyerim boyunca, bu şirketten asla bilet almayacağım.

 90 liramı geri vermediler

 Reşat Marzioğlu (Tekniker): 29 Mayıs 2012'de 2 bilet aldım. İnternet üzerinden alışveriş yaptığım kartı İDO Matik'e soktum ve bana hem gidiş hem dönüş biletimi verdi. Daha sonra dönüş biletimi 1 hafta sonraya erteletmek istedim. Bileti iptal de etmediler, değişiklik de yapmadılar. 90 lira param boşa gitti.

 Hizmet bedeli var hizmet yok

 Emre Taşçı (Muhasebeci): İnternetten hizmet bedeli ödeyerek satın aldığım bileti bastırabilmek için gişede yarım saat sırada bekledim, ama biletimi alamadım. 4 seferdir internetten aldığım biletin basılı halini alamıyorum. Hizmet bedeli alıyorlar ama ortada hizmet yok.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER