© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Hürmüz Boğazı'nı kapatırsa

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması tanker pazarına zarar verir

Gemi brokeri Poten & Partners'a göre İran, Hürmüz Boğazı'nı ancak kaybedecek bir şeyi kalmadığı takdirde kapatacak ve bu tamamen göz ardı edilemese de çok düşük bir ihtimal.

Dünyadaki sıvı petrolün (ham petrol, kondensat ve petrol ürünleri) yaklaşık %21'inin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesi nedeniyle, bu durumun küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri olacaktır. Bu durum, burayı dünyanın en önemli petrol geçiş noktası haline getirmektedir.

Aracı kurum Poten & Partners geçen hafta yaptığı açıklamada, petrol boru hattının kapatılmasının petrol fiyatlarında keskin bir artışa yol açacağını ve büyük ihtimalle küresel süper güçlerin çatışmaya dahil olacağını söyledi. 

Çin, Orta Doğu petrolüne aşırı bağımlı olduğu için burada en çok riske giren ülke. Ancak ABD de yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. Aracı, "Bölgede müttefikleri var ve petrol fiyatlarının yükselmesini istemiyor" diyor.

İran'ın petrol altyapısını ilgilendiren düşmanlıkların tırmanması, petrol ve tanker piyasalarında büyük bir karışıklığa yol açma potansiyeline sahip.

İran şu anda günde yaklaşık 4 milyon varil (Mb/g) petrol üretiyor ve bunun 2 Mb/g'si çoğunlukla Çin'e ihraç ediliyor.

Poten & Partners'a göre, diğer üreticiler teorik olarak bu ihracatlardaki aksamaları telafi edebilirken (OPEC+'ın 5 Mb/g yedek kapasitesi bulunuyor), pratikte bu senaryonun gerçekleşmesi pek olası değil.

"İran, eğer bu gerçekleşirse Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit etti. Bu durumda tüm bahisler iptal olur" diyor.

Orta Doğu'da tam ölçekli bir savaşın tanker pazarı için etkilerini ölçmek zordur. Başlangıçta, böyle bir kriz petrol için küresel bir mücadeleye yol açabilir ve bu da tanker yükünü artıracaktır.

Büyük ölçüde karanlık filoyla taşınan İran petrolünün piyasadan çekilmesi, ana akım sahipler için oranların daha da artmasına neden olacaktır. 

ir broker. Ancak, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması diğer Ortadoğu üreticilerinden gelen petrol akışını aksatacak ve tanker piyasası için çok zararlı olacaktır" dedi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER