© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Hiroşima Felaketinin 70. yılı

ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası atmasının üzerinden tam 70 yıl geçti...


70 yıl sonra 70 bin kişinin anısına tören düzenlendi.

Mumlar yakıldı, çiçekler taşındı...

Barış Parkı derin bir sessizliğe büründü.

Sessizliği bozan tek şey barış güvercinleri oldu...

Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yılı dolayısıyla kentte hayatını kaybedenler törenle anıldı.

Dünyada ilk kez atom bombası atılan ve tamamına yakını yok olan Hiroşima'daki anma töreni, saldırının merkez üssü yakınındaki Barış Parkı'nda düzenlendi.

Törene Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin yanı sıra ABD'nin Japonya Büyükelçisi Caroline Kennedy'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla ülkenin temsilcisi katıldı.


ABD'nin B-29 tipi uçağın "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bırakmasıyla ilk anda 70 bin kişi ölmüştü. ABD, Hiroşima'dan 3 gün sonra Nagasaki'ye de "şişman adam" (fat man) adlı bombayı atmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'nda Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima, o dönemde torpido üretim merkezi olarak da biliniyordu.

Ancak kentin vurulma nedeninin sadece bununla sınırlı olmadığı, diğer bir kriter de kentin deniz kıyısında ve etrafının dağlarla çevrili olması şeklinde açıklanmıştı.


Atom bombasının Hiroşima semalarında patladığı ilk anda 70 bin kişi hayatını kaybetmiş, daha sonraki iki ila dört ay arasında ise 200 bine yakın kişi yaşamını yitirmişti.

İzleyen aylar ve yıllarda radyasyona bağlı hastalıklardan çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.


Büyük bir kentin ortasına düşen 1 megatonluk bir atom bombası, evleri,köprüleri, hemen hemen bütün şehri yok eder. Asıl kalıcı etkiyi patlamadan birkaç dakika sonra başlayan yağmurla gerçekleşir... Yağmur ile birlikte tüm radyoaktif serpinti bölgeye inmiş olur.

Rüzgar, bombanın düştüğü yerden 3 km kadar uzaklıkta olan bütün binaları ve köprüleri yerle bir edip, bu alandaki bütün canlı varlıkları öldürür. Elbiseler tutuşur,radyasyon seviyesi öldürücü düzeye çıkar. Telefon telleri kopar, insan vücutlarında ikinci derece yanıklar oluşur, insanlar patlamanın ve radyo aktif serpintinin etkisiyle kör olur. Patlamanın etkisiyle başlayarak kuvvetlenen alev rüzgarı çevredeki her yükseltiyi dümdüz eder.


Hiroşimayi yok eden bu korkunç bombanın bilançosu yaklaşık 80.000 ölü ve 100.000 yaralı olarak belirlendi.

Hiroşima'ya atılan atom bombasından sonra, yayılan radyasyondan dolayı birçok çocuk hasta olmuş ve ölmüştür. Radyasyon, üreme hücrelerini etkilediği için çoğu bebek genetik bozukluklarla beraber doğmuştur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER