© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Hindistan ‘Büyük Oyun’a katılıyor

Hindistan, ABD'nin Çin'e karşı yürüttüğü ‘Büyük Oyun’a katılıyor Hindistan Donanması, Güney Çin Denizi'nde ‘doğuya hareket’ politikasını güçlendiriyor.

Hindistan Donanması subayları ve medya ekibi, 2 Eylül 2022'de Hindistan'ın Kochi kentinde devlet tarafından işletilen bir tersanede hizmete alma töreninin ardından Hindistan'ın ilk yerli uçak gemisi INS Vikrant'ın uçuş güvertesinde yürüyor. (REUTERS)

ABD'nin Doğu Asya'dan sorumlu üst düzey diplomatı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin, Çin'in bölge ülkeleriyle çok sayıda toprak anlaşmazlığının merkezinde yer aldığı Güney Çin Denizi'nde Hindistan ile daha büyük bir ortaklık beklediğini söyledi.

ABD ve Hindistan, geçen hafta Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Washington'a yaptığı resmi ziyaret sırasında kendilerini "dünyanın en yakın ortakları arasında" ilan ettiler ve Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere denizcilik kurallarına dayalı düzene yönelik zorlukları ele alırken uluslararası hukuka bağlılığı vurguladılar.

Daniel Kritenbrink, Washington'un Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ne, ABD'nin tartışmalı sularda Çin "zorlama"sında "açık ve yükselen bir eğilim" gördüğünü söyledi.

Hindistan'ın Güney Çin Denizi'nde büyüyen bir rolü olup olmayacağı ve orada ABD ile daha fazla işbirliği yapıp yapmayacağı sorusuna Kritenbrink, "Evet" yanıtını verdi ve Quad olarak bilinen bir grup bölgesel güç - ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya - arasında daha büyük bir işbirliği olacağını ekledi.

ABD'nin bölgedeki odak noktasının, barışçıl ve istikrarlı bir dünya vizyonunu paylaşan müttefikler, ortaklar ve dostların kapasitesini geliştirmek olduğunu söyledi.

"Bu vizyonu benimseyen herhangi bir ülke ile işbirliğini memnuniyetle karşılayacağız. Bu tabii ki Hindistan'ı da içeriyor," dedi Kritenbrink.

Çin'in Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden diğer taraflarla olan anlaşmazlıklarına atıfta bulunarak, "Büyük ülkeler küçük ülkelere zorbalık yapmamalı" diye ekledi.

Dünyanın en önemli ticaret yollarından biri ve yılda 3 trilyon dolardan fazla gemi ticareti için bir kanal olan, çekişmeli deniz bölgelerinde gerilim yüksek.

Çin, neredeyse tüm denizin kendi toprağı olduğunu iddia ediyor ve ihtilafların dış müdahale olmadan çözülmesi için bölge ülkelerine bırakılması gerektiğini söylüyor.

Çin'in Washington büyükelçiliği sözcüsü, Pekin'in Güney Çin Denizi pozisyonunun sağlam bir tarihi ve yasal temeli olduğunu, oysa ABD'nin anlaşmazlıklarda taraf olmadığını ve bölgede askeri operasyonlar yürütmemesi gerektiğini söyledi.

Liu Pengyu bir basın toplantısında "ABD, Güney Çin Denizi'nin istikrarını gerçekten önemsiyor ve kazalardan kaçınmak istiyorsa, Çin'e yönelik keşif operasyonlarını durdurması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, kasıtsız çatışmaya yol açabilecek yanlış anlamaları önlemek için Çin ile doğrudan ordular arası teması yeniden canlandırmaya çalışıyor, ancak Çin buna direndi.

Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden bir ülke olmasa da Hindistan, son yıllarda bölgedeki güvenlik bağlarını hızlandırdı ve Çin'e karşı koyma çabalarında daha büyük bir rol oynama niyetinin sinyallerini verdi.

Hindistan donanması Çarşamba günü yaptığı açıklamada, herhangi bir ülkeye verdiği ilk savaş gemisi olan Vietnam'a aktif görev füze korvetini hediye olarak göndereceğini söyledi.

Kritenbrink geçen ay Çin gemilerinin Vietnam'ın münhasır ekonomik bölgesi içinde, özellikle de petrol ve gaz tesislerinin etrafındaki sularda “güvensiz manevralarından” söz etti.

"(Çin'in) provokatif davranışı, işletmeler için riskleri artırıyor, rekabeti etkili bir şekilde bastırıyor ve ÇHC'nin devlete ait şirketleriyle ortak bir kalkınma anlaşması yapmasının yolunu açıyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER