© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Hazar sondajı BP’nin konsorsiyumunda

Şah Deniz-2 derin deniz dibi sondaj ihalesini BP'nin başı çektiği şirketlerden oluşan konsorsiyum kazandı

Azerbaycan’ın Hazar Denizi petrollerinin Avrupa’ya taşınması amacıyla oluşturulan Şah Deniz-2 projesinin yeni deniz dibi sondaj platformu inşa ihalesini, ünlü İngiliz petrol şirketi BP ve ortakları kazandı.  Şah Deniz konsorsiyumundan bugün yapılan açıklamada, Şah Deniz-2’nin 1,5 milyar dolarlık derin deniz dip üretim sistemlerinin taşıma ve yerleştirme ihalesini BOS Shelf LLC, Saipem Contracting Netherlands B.V. ve Star Gulf FZCO konsorsiyumunun kazandığı bildirildi.

“Hankendi” adı verilen yeni deniz dibi sondaj inşa gemisinin bölgeye taşınması ve yerleştirilmesi için açılan ihale sonucunda kazanan konsorsiyum, deniz dibindeki üretim sistemleri ve gerekli altyapısını inşa etmiş olacak.

BP’nin Şah Deniz-2 projesindeki başkan yardımcısı Frank Wilson, “Stratejik inşa müteahhitlerimiz ve büyük yerel konsorsiyum ortaklarımız ile işbirliğinden memnunuz” dedi. Hankendi’nin yapımının şu anda Bakü Tersanesi’nde devam ettiğini belirten Wilson, Şah Deniz-2 projesindeki söz konusu deniz dibi sondaj platformunun inşası ile Hazar Denizi’ndeki en büyük deniz altı üretim platformunun gerçekleşmiş olacağını kaydetti. Wilson, bu büyük ihalenin kazanılmasıyla, yeni derin deniz dibi sondaj teknolojisinin de büyük gelişme ve ilerleme kaydedeceğini açıkladı. 

Söz konusu ihale ile deniz dibi sondaj platformunun, beş yıl opsiyonlu olarak 2022’de bitirilmesi planlanıyor. 2022-2027 arasında da çeşitli yönlere doğru deniz dibi tabyaları ve platform kazıklarının yapımı planlanıyor. İhale ile planlanan proje çerçevesinde, 2019’a kadar yeni petrol boru hatları da yapılacak.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER