© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Haydi İstanbul balığına sahip çık!

Semt pazarlarında, büyük süpermarket zincirlerinde yavru balıklar satılıyor çünkü denetlenmiyor.

İstanbul için sadece bir balık değil bir kültür mirası olan lüfer, her yıl boğazın ekolojik koridorundan yararlanarak Karadeniz’e geçerek orada ürüyor ve o eşsiz lezzetine kavuşuyor. Ancak İstanbul’da lüfer can çekişiyor, üstelik tehlike altında olan sadece lüfer de değil. Semt pazarlarında, büyük süpermarket zincirlerinde yavru balıklar satılıyor çünkü denetlenmiyor.

Peki biz ne yapabiliriz?
* Yavru balıkları almayız, alanları uyarırız: Bunun için doğru balık boylarını bilmek önemli, üstelik tehlike altında olan tek balık lüfer değil. Elinizde cetvelle dolaşmanız da gerekmez. Cetvelle karışınızı ölçüp ona göre tezgahtaki balığı kıyaslayabilirsiniz.
Barbunya 13 cm
Kalkan 45 cm
Lagos 45 cm
Tekir 11 cm
İstavrit 13 cm
Palamut 25 cm
Sardalya 11 cm
Mezgit 13 cm
Bakalyaro 25 cm
Kılıç balığı 125 cm

* Yasal olarak 20 cm'nin altındaki lüferi avlamak ve satmak yasak. 20 cm'nin altında lüfer gördüğünüz her tezgâhı ALO 174'e ve BİMER'e şikayet edin ve idari para cezası almalarını sağlayın. Şikayetinizi adres ve firma bildirerek, pazar yeri gibi adressiz, firma unvansız noktalarda ise belediyenizden denetim talep ederek yapın. Bu tezgâhlardan asla alışveriş yapmayın.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER