© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Hayalet ağlar, dalgıçların hayatını riske sokuyor

Fethiye Körfezinde unutulan veya kaybedilen ağ ve misinaların balık ve insan hayatını riske soktuğu belirtildi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Fethiye Deniz Ticaret Odası ile birlikte Fethiye Körfezini Yaşatarak Yaşayalım başlığı altında etkinlik düzenledi. 
Etkinlik kapsamında Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şenin başkanlığında Fethiye'deki Orfoz ve Lahoz balık türlerinin çoğalması amacıyla balıkçıları ve ilgilileri bilinçlendirme çalıştayı gerçekleştirildi. 'Öldürdüğünüz Orfozu Yaşatarak 100 Kere Satabilirsiniz' adı altında gerçekleşen çalıştaya, FTSO, Deniz Ticaret Odası, Amatör Balıkçılar Derneği, Fethiye Sualtı Derneği ve dalış okullarından temsilciler de katıldı. 
''Orfozların türü tükenmek üzere''

Çalıştayda konuşan Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şen, Orfoz balıklarının neslinin devamının denetim ve eğitimle sağlanabileceğini belirtti.
Amatör ve profesyonel balıkçılar tarafından üreme döneminde avlanarak nesilleri bitme aşamasına gelen bu balıkların büyük risk altında olduğunu belirten Şen, yetkililerin yanı sıra bölgede yaşayan insanların ve denizle haşir neşir olanları Orfoz balığını korumakla yükümlü olduğuna işaret etti.
Yasak zamanında bile tezgahta balık var''

Fethiye Körfezinde 20den fazla balık türü olduğunu söyleyen Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Başusta da bu türlerden bazılarının nesli tükenmekte olan riskli balıklar olduğunu açıkladı. 
Orfoz balığının 15 Haziran  31 Temmuz tarihleri arasında avlanmasının yasak olmasına rağmen tezgâhlarda 12 ay boyunca bu balığını görmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Başusta, Yaklaşık 2 ay avlanma yasağı var. Ama nedense bu balıklar tezgâhlardan hiç eksik olmuyor. Bu da demek oluyor ki yasağı deliyoruz ve bu balıklara üreme şansı vermiyoruz. Hal böyle olunca bu balıkların nesli de bitme aşamasına geldi. Böyle giderse çocuklarımıza gösterebileceğimiz Orfoz balığı kalmayacak. dedi.
Hayalet ağlar balıklar ve insanlar için ölüm riski taşıyor''

Çalıştayın dikkat çeken en önemli gündem maddesini de Fethiye körfezindeki kirlenme oluşturdu. Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Başusta hayalet ağlar diye tabir edilen kopan veya kaybolan ağların deniz canlıları ve insanlar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, bu ağların ölümle sonuçlanan zararlarının olduğunu vurguladı. 
Söz konusu ağlara takılan balıkların deniz altında telef olduğunu anlatan Başusta, Bu kopan misineler veya unutulan ağlar deniz altında avlanmaya devam ediyor. Kimsenin farkına varmadığı bu ağlar deniz canlılarının ölmesine neden oluyor. Hatta o kadar ki bu ağlar yüzünden hayatını kaybeden insanlar oluyor. Dalış yapan sporcular bu ağlara takılıp canından oluyor. Bunun önüne geçmek için balıkçıların bu konuda uyarılması, denetim ve denizlerin temizlenmesi gerekiyor.  şeklinde konuştu.
Etkinlik kapsamında su altı yaşam filmi çekilmesi için dalış yapan ve Fethiye Körfezi'ni fotoğraflayan Fırat Doğa ve Su Altı Sporları Derneği Başkanı Tayfun Çökmez de körfezdeki kirlenmeye dikkat çekti. 
Körfezde dalış için müsait çok sayıda bölge olduğunu bununla birlikte bariz kirlenmenin de gözlerden kaçmadığını açıklayan Çökmez, körfez altında müzik seti, çamaşır makinesi ve bilgisayar kasalarına rastladıklarını ifade etti. 
Fethiye Körfezindeki hayalet fotoğraflayan Çökmez, Denizin altında metrelerce uzunlukta sahipsiz, kopmuş ağlar var. Yumak halini almış misinalarla dolu denizin altı. Bunlar deniz canlıları kadar dalış yapanlar için de büyük risk taşımaktadır. Çekim yaparken bizim önümüze çıkan ağlarda çürümüş balıklara rastladık. ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER