© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Haliçport Projesine İtiraz!

Deniz-Der Başkanı Abdullah Demirdöven "Dünya mirası listesine aday olacak nitelikleri taşıyan Haliç'teki tersanelerimizin yok edilmesinin ilk adımını oluşturacak Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'ne itiraz ediyoruz" dedi.


Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği (Deniz-Der) Başkanı Abdullah Demirdöven, "dünya mirası listesine aday olacak nitelikleri taşıyan Haliç'teki tersanelerinin rant amaçlı sermayeye teslim edilerek yok etmenin ilk adımını oluşturacak HALİÇPORT olarak bilinen Haliç Yat ve Limanı ve Kompleksi Projesi'ne itiraz ettiklerini" belirtti.

Kendilerini "Haliç Dayanışması" olarak tanıtan yaklaşık 50 kişilik grup, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama metninin okuyan Deniz-Der Başkanı Demirdöven, Haliç'teki tarihi tersanelerin rant amaçlı sermayeye teslim edilerek yok edilmek istendiğini iddia etti.

Haliç kenarındaki tersanelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan plan değişikliğiyle alışveriş merkezleri ve rezidans yapılmak için imara açıldığını savunan Demirdöven, şunları kaydetti:

"Dünya mirası listesine aday olacak nitelikleri taşıyan Haliç'teki tersanelerimizin rant amaçlı sermayeye teslim edilerek yok etmenin ilk adımını oluşturacak HALİÇPORT olarak bilinen Haliç Yat ve Limanı ve Kompleksi Projesi'ne itiraz ediyoruz. Haliç peyzajını ve en az 6 asırlık geçmişi olan Tersane-i Amire'yi (Haliç Tersaneleri) parçalayacak, kimliğini yok edecek bir girişim olduğu, aynı zamanda Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'ne altlık olmak üzere el alındığı ve kamuya ait, özgün değerleri halen koruyan bir sit alanının sermayenin çıkarlarına yönelik bir şekilde imara açıldığı görülüyor. Alanın sahip olduğu tarihi, teknik/teknolojik, arkeolojik, kültürel, peyzaj ve estetik değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına ilişkin gerekli önlemler alınmadığı için itiraz ediyoruz."

Hazırlanan planın 9 Haziran'da resen onaylanarak İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ünce İmar Kanunu'nu gereğince 7 Ağustos'ta askıya çıkartıldığını ve 30 günlük sürenin 5 Eylül'de sona ereceğini aktaran Devirdöven, "Bugün 500 ıslak imzalı itiraz dilekçemizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü teslim ediyoruz. Yarın ve öbür gün içinde organizasyonumuz devam edecek. İtiraz dilekçemizde askıya çıkartılan planın iptalini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasımpaşalı olduğunu hatırlatarak, "Kasımpaşalı Cumhurbaşkanı'na tarihi özellikleri olan tersaneleri yok edecek projeleri durdurma çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Açıklamaların ardından itiraz dilekçeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü teslim edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER