© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Haliç Tersanesi’nin ÇED Süreci Başladı

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden 2 yıl sonra kurulan Haliç Tersanesi’nde inşa edilecek Haliçport projesi için ÇED süreci başladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak.

Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. 100 odadadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2’inci ve 3’inci otel ise temelden inşa edilecek.

Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Osmanlı’dan bu yana donanma ve sivil deniz taşımacılığının en önemli üretim alanlarından biri olan Haliç Tersanesi’ni 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. Tamince’nin devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödeyeceği duyurulmuştu.

Haliç Tersanesi
Dünyada hala üretim işlevini sürdüren en eski tersane olarak kabul edilen Haliç Tersanesi; Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerinden oluşuyor. Kendi döneminde dünyanın en büyük tersanesi olma özelliğini taşıyan bu endüstriyel miras alanında ahşap, yelkenli gemiler inşa havuzları, kışlaları, yelken dikim, kürek yapım atölyeleri, dökümhane, cami, mektep, hamam ve çeşmeler yer alıyor. Taşkızak Tersanesi’nde 1827’de ilk yüzer havuz, 1827’de ilk buharlı gemi, 1886 yılında Abdülhamid ve Abdülmecid adı verilen ilk denizaltı gemileri inşa edildi.

Haliç Tersaneleri, 1497 yılında Sultan İkinci Bayezid tarafından genişletilmiş ve Kemal, Burak ve Piri Reis tarafından idare edilen donanmanın kullandığı gemilerin çoğu bu tersanelerde inşa edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER