GÜNEY KORE METAN İKİLEMİNDE
Ekonomi / FinansGüney Kore tersaneleri dünyadaki LNG tanker filosunun çoğunu inşa ediyor.
Dünyanın en büyük metan tankeri üreticisi olan Güney Kore, metan ikilemiyle karşı karşıya.
Güney Kore tersaneleri dünyadaki LNG tanker filosunun çoğunu inşa ediyor. Ancak ülke aynı zamanda metan emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltma sözü verdi.
Enerji ve denizcilik sektörü, kömür ve buhar günlerinden bu yana yakıt için ciddi bir rekabet yaşamadı. Fakat gemiciliğin LNG'ye artan ilgisi, karbon nötrlük hedeflerini karşılayan acil bir alternatifin yokluğunda taşıyıcıların gaza geçmesiyle bu rekabeti yeniden alevlendirebilir. Bu rekabet, pazarın yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan dünyanın lider LNG tankeri üreticisi Güney Kore'de en şiddetli şekilde yaşanırken, Çin diğer tüm gemi türlerinin inşasında lider konumda olmaya devam ediyor.
METAN EMİSYONUNDA YÜZDE 30 AZALTMA SÖZÜ
Seul ise zor durumda. Bir yandan LNG'nin ana bileşeni olan metan emisyonlarını azaltma sözü verirken, diğer yandan gemileri için önemli bir kargo kaynağı. Güney Kore hükümeti 2021'de Küresel Metan Taahhüdünü imzalamıştı ve Kasım 2023'te ulusal Metan Emisyonlarını Azaltma Yol Haritası'nı açıklamıştı. Bu taahhüt doğrultusunda Güney Kore, metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
TÜRKİYE BASKI ALTINDA
Şu günlerde Güney Kore ve Türkiye küresel ısınmayla mücadele çabalarını siyasi değişikliklerden korumak amacıyla dünyanın en büyük ekonomilerinin petrol ve gaz projelerinin dış finansmanını sınırlama planını desteklemesi yönünde baskı altına girdi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ndeki (OECD) müzakereler, Güney Kore ve Türkiye'nin yeni petrol ve gaz projelerine yabancı yatırımı durdurmayı reddetmesi nedeniyle Haziran ayında durdu. Toplantılar bu hafta yeniden başladı ve Seul anlaşmaya varılması konusunda yoğun baskı altında.
İlginizi Çekebilir