© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Güney Çin Denizi ısınıyor

Dünyanın en yoğun deniz güzergahında tek başına egemenlik hakkı ileri süren Çin, ABD’ye ve Güney Asya’daki komşularına meydan okuyor

 Güneydoğu Asya'da sular ısınıyor. Pekin, Güney Çin Denizi’nde uzun menzilli füze bataryası konuşlandıracağı 20’den fazla üs inşaatını tamamlamak üzere. Dünyanın en yoğun deniz güzergahında tek başına egemenlik hakkı ileri süren Çin, ABD’ye ve Güney Asya’daki komşularına meydan okuyor.
Çin’in, Güney Çin Denizi'nde uzun menzilli füze bataryası konuşlandıracağı 20'den fazla üs inşaatını tamamlamak üzere olduğu ABD'li yetkililerce açıklandı. Resifler üzerine inşa edilen üsler, ABD tarafından askeri tehdit olarak yorumlanıyor. Çin, dünya deniz trafiğinin üçte birinin geçtiği Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamında hak iddia ediyor. Burunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da hak talebinde bulunan ülkeler arasında yer alıyor.
Bölgedeki Tansiyon Yükseliyor
Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Güney Çin Denizi uzmanı Greg Poling, uçuş pistlerinin bulunduğu Spratly Adaları dahil Çin'in, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yedi adaya da hava ve füze savunma sistemleri dahil mühimmat yerleştirdiğini belirtti. Poling, “Kesinlikle bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. Çinliler, kapasitelerindeki sabit artışta oldukça ilerledi” dedi. Salı günü, Filipinler, Güneydoğu Asya ülkelerinin, Çin'in Güney Çin Denizi'ne mühimmat yerleştirmesini “rahatsız edici” bulduğunu duyurdu ve askeri tırmanmaya son vermek için acil toplantı çağrısı yaptı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER