© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gözetim Yönetmeliğinde Akredite tartışması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hazırlaığı taslakta gözetim firmaları için akredite şartı

Deniz ticareti çerçevesinde gözetim faaliyetini gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler ile bunların faaliyetleri ile faaliyet yerlerini kapsayacak yeni yönetmelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hemen hemen tamamlandı ancak Yönetmelikte yer alan gözetim firmalarının Uluslararası akredite olma şartı, yönetmeliği hazırlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının bazı bürokratlarınca yumuşatılması istenmesine itiraz eden Akredite Gözetim Firmaları Derneği (AGFD), arasında tartışma başlattı.

Akredite Gözetim Firmaları Derneği limanlarda yetkilendirilecek gözetim firmalarının TÜRKAK tarafından akredite olma şartının yumuşatılmadan yönetmelikte yar almasını, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren, limanlarda yetkili olan gözetim firmalarının akredite olmuş olması gerektiğini savunurken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının bazı bürokratları nedense bu şartın hemen uygulanmaması, uzun bir süre içinde gözetim firmalarının akredite şartına uyması gerektiğini, bu geçiş süres, içinde de bütün gözetim firmalarının yetkilendirilmesi yönünde görüş ortaya koyması tartışmalara yol açtı.

Akredite Nedir?
Belgelendirme, test veya gözetim kuruluşlarının güvenilirliğidir. Sistem ve ürün [Akreditasyon] belgelendirmesi yapan kuruluşlar, bu güveni kazanmak ve sundukları belgenin yaygın kabulünü sağlayabilmek adına uzmanlıklarını ve yeterliliklerini ispatlamak durumundadırlar.
Akreditasyonun temelinde, uluslararası kabul gören kriterlerin tanımlandığı standartlar bulunmaktadır. Belgelendirme kuruluşları bu kriterleri uygulamakla, Akreditasyon Konseyleri ise uygulandığını düzenli olarak kontrol etmekle yükümlüdür.
Akreditasyon kısaca; bir ürünün yada hizmetin, piyasanın talep ettiği şartlara, standartlara, yönetmeliklere uygunluğunu göstermek üzere o ürün veya hizmet için yapılan deney, analiz, muayene ve belgelendirme işlemlerini yapan kuruluşların (Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları) resmi bir otorite tarafından uluslararası kriterlere göre denetlenerek teknik ve idari yeterliliklerinin onaylanması ve belli aralıklarla denetlenmesi işlemidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER