© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Global Cezası SPK Haftalık Bülteni'nde

SPK, Global Liman İşletmeleri halka arzının iptali ile ilgili olarak idari para cezası uygulanmasına karar verdi...


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Global Liman İşletmeleri AŞ'nin halka arzının iptali ile ilgili olarak, Global Yatırım Holding, Mehmet Kutman ve Serdar Kırmaz'a idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

SPK haftalık bültenine göre Kurul, Türk Ekonomi Bankası'nın 2 milyar 900 milyon liralık, Garanti Bankası'nın 2 milyar liralık ve Rönesans Holding'in 500 milyon liralık borçlanma aracı ihracı ile Tera Varlık Kiralama'nın 200 milyon liralık kira sertifikası ihracı başvurusunu onayladı. Kurul ayrıca İş Yatırım Menkul Değerler'in 40 milyon liralık yatırım kuruluşu varantı ve sertifikası başvurusunu uygun buldu.

Kurul, Viking Kağıt ve Selüloz AŞ'nin 40 milyon liralık çıkarılmış sermayesinin, geçmiş yıllar zararlarının mahsubu amacıyla 15 milyon lira tutarında azaltılarak 25 milyon liraya indirilip, eş anlı olarak 20 milyon TL bedelli artırım ile 45 milyon liraya çıkarılması talebine şartlı onay verdi.

Bültende yer alan açıklamada, şirketin yapılacak genel kurul toplantısında, sermaye azaltım kararıyla birlikte sermaye artırım ile yeni pay alma hakkı kullanımı ve halka arz koşullarının belirlenmesi konusunda karar alması gerektiği bildirildi.

SPK'dan Global Liman İşletmeleri halka arzının iptaline ceza Kurul, Enver Çevik'e 2 Nisan 2015-7 Nisan 2015 döneminde Türk Ekonomi Bankası pay piyasasının arz ve talebi ile pay fiyatı hakkında yanıltıcı izlenim uyandırılması nedeniyle 160 bin 560 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Global Liman İşletmeleri AŞ'nin payların halka arzından vazgeçilmesine ilişkin yapılan incelemenin ardından Mehmet Kutman'a 617 bin 388 TL ve Serdar Kırmaz'a 24 bin 672 TL idari para cezası uygulanmasını kararlaştıran Kurul ayrıca, Global Yatırım Holding'e kendi paylarının yüzde 10'luk sınırını aşan kısmını elden çıkarmaması veya itfa etmemesi ile Goldman Sachs International ile imzalanan Münhasırlık Sözleşmesi kapsamında yapılan işlemlere ilişkin son özel durum açıklaması tarihi olan 3 Şubat 2015'ten sonra herhangi bir özel durum açıklaması yapmaması nedeniyle 49 bin 344 TL idari para cezası uygulanmasını karara bağladı. Kurul, Mango Gıda hissesinde özel durum açıklaması yapmaması nedeniyle iki kişiye toplamda 49 bin 344 liralık ceza uyguladı.

Öte yandan, Ericom Telekomünikasyon ve Enerji Teknolojileri AŞ hissesinde usulsüz işlem yapan 20 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Kurul, ayrıca bu kişiler hakkında 2 yıl işlem yasağı getirildiğini bildirdi.

Kuyumcukent'den 18,1 milyon liralık sermaye artırım başvurusu Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi AŞ 10 milyon liralık bedelli, Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ 250 milyon liralık bedelli, Avivasa Emeklilik ve Hayat 82 milyon 220 bin 803 liralık bedelsiz, Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları AŞ ise 9 milyon 72 bin 932,72 lirası bedelli ve 9 milyon 72 bin 932,72 lirası bedelsiz olmak üzere sermaye artırımı için Kurul'a başvurdu. Kurul'a ayrıca, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere, Şekerbank 1 milyar liralık, Kapital Faktoring 200 milyon liralık, TGS Dış Ticaret 100 milyon liralık ve Optima Faktoring 70 milyon liralık borçlanma aracı için müracaat etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER