Gemiyle Seyahat Etmek İsteyenlere Müjde !
DÜNYAKruvaziyer gemilerin en önemli müşterileri arasında yer alan Amerikalı zengin turistler, Arap ülkelerindeki karışıklıklardan dolayı Kuzey Afrika ve Akdeniz seyahatinden vazgeçti. Bu durum Akdeniz cruise tur satışlarının düşmesine yol açtı.
En önemli müşteri kitlesini kaybeden cruise şirketleri, boşalan gemileri doldurmak için fiyatları yüzde 50'ye varan oranlarda indirdi.
Lüks gemilerde tatil, otellerden daha cazip hale geldi. Bunun üzerine Türk tatilci, rotayı yüzen şehirler olarak da adlandırılan dev cruise gemilerine çevirdi.
Sektör temsilcileri, Cihan'a yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Akdeniz çanağında yaşanan sorunlar nedeniyle cruise gemilerinin en popüler rotası haline geldiğini, bunun da kruvaziyer pazarını hareketlendirdiğini belirtiyor. Son iki yıldır hızlı bir gelişme gösteren sektörün önümüzdeki yıl yüzde 40 ile 60 arasında büyüyeceği öngörülüyor.
Dünyada yaklaşık 15 milyon kişi cruise gemileriyle seyahat ediyor. Bunun 12 milyonunu Amerikalılar oluşturuyor. Lüks gemilerin müşterileri arasında Avrupalılar da önemli bir yer tutuyor. Türkiye'de ise kruvaziyer pazarı henüz yeni olmasına rağmen dinamik bir yapıya sahip. Yüzen şehirlerde tatile çıkan Türklerin sayısı her yıl artıyor. 2005 yılında Türkiye'de 3-4 bin olan cruise turist sayısı, 2009'da 20 bin, geçen yıl ise 38 bine çıktı. Sektörün bu yıl 55-60 binlere çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıl, lüks gemilerde seyahat eden Türklerin sayısının 100 bini bulacağı öngörülüyor. Türk müşteriler, ucuz ve vizesiz olması nedeniyle en fazla ilgiyi Yunan adalarına gösteriyor.
Ege-Adriyatik, Dalmaçya sahilleri ve Baltık başkentleri de Türkiye çıkışlı cruise turlarının en popüler rotaları arasında yer alıyor. Lüks gemilerde tatil fiyatları ise otellerden daha uyguna geliyor. Cruise şirketleri arasındaki rekabet de fiyatları yarı yarıya düşürdü. Yunan adalarına 4 günlük seyahatin bedeli 199 ile 299 euro arasında değişiyor. Bir haftalık turlar ise 399 euro. Beş yıldızlı gemilerde bir haftalık her şey dahil Ege-Adriyatik turu ise 800-900 euro civarında. Üç gün dört gece Paris turları, oda kahvaltı 399 euroya mal oluyor. Beş yıldızlı bir otelde ise, iki kişinin tatil bedeli 2 bin euroyu geçiyor.
Kruvaziyer sektörünü değerlendiren MSC Cruise Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, pazarın her yıl en az yüzde 50 büyüyeceğini öngörüyor. Piyasada gemi arzının artmasıyla kıyasıya bir rekabetin başladığını, bunun da fiyatlara yansıdığını belirten Tuncel, "Fiyatların düşmesi, Türk tatilcilerin cruise gemilerine ilgisini artırdı." dedi. Yaklaşık 7 senedir cruise sektöründe faaliyet gösterdiklerini kaydeden Tuncel, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar cruise turlarına daha çok yabancılar katılırdı. Türkler pek ilgi göstermezdi.
Yaptığımız araştırmalarda iç piyasada da büyük bir potansiyel olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine Türkiye çıkışlı cruise turlarına başladık. İnanılmaz bir taleple karşılaştık. 2005 yılında bin 200 toplam yolcumuz vardı. Bu sene hedefimiz 15 bin kişiyi tatile çıkarmak."
Artan talebi karşılamak için yeni gemileri devreye aldıklarını aktaran Tuncel, "Türkiye'de cruise müşterisinin artmasında ekonomik gelişmenin de etkisi var. Geçen sene kasım 2010'dan kasım 2011'e rezervasyon aldık. Eskiden böyle bir durum mümkün değildi. İstikrar oturduğu için insanlar daha uzun vadeli programlar yaptırmaya başladı. Biz bunu rezervasyonlardan görüyoruz."
değerlendirmesinde bulundu. Tuncel, mesafenin kısa ve vizesiz seyahat imkanının bulunması nedeniyle Yunan Adaları'nın en fazla talep gören destinasyon olduğunu kaydetti.
Apex Tour Cruise Holidays Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ da fiyatların gerilemesiyle kruvaziyer gemilerin Türk müşterilerin de ilgi odağı olduğunu söyledi. Talepleri karşılamak için Ocean Majesty gemisini beş yıllığına kiraladıkları bilgisini veren Üstündağ, "Geçen yıl yaklaşık 10 bin kişiyi seyahat ettirdik. Bu sene çoğunluğu iç pazar olmak üzere hedefimiz 20-25 bin rakamını yakalamak." dedi. Crusie gemilerinin fiyat olarak otellerden daha makul bir düzeye indiğine işaret eden Üstündağ, ileride otellerde ciddi rakip olabileceklerini ileri sürdü.
Orange Cruises Genel Müdürü Ali Şeker'e göre, gemi arzı talepten daha fazla. Cruise sektörünün Türkiye'de henüz emekleme aşamasında olduğunu ifade eden Şeker, Ar-Ge çalışması yapılmadan girişilen operasyonların hayal kırıklığı oluşturabileceği uyarısında bulundu.
İlginizi Çekebilir