© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemileriniz ve Yolcularınız İçin Endişelenmeyin

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ve İzmir'e sefer yapan 51 kruvaziyer şirketine mektup göndererek endişelenmemelerini istedi.

Türkiye ve İzmir'de kruvaziyer gemileri için bir güvenlik sıkıntısı olmadığını vurgulayan Demirtaş, "Gemileriniz ve yolcularınız açısından endişeniz olmasın." dedi.

İstanbul Gezi Parkı'ndaki protestoların Türkiye ile birlikte İzmir'de devam etmesinin ardından kruvaziyer sektörünün olumsuz etkilenmemesi için harekete geçen Demirtaş, Türkiye ile İzmir'e sefer yapan 51 şirketin yöneticilerine mektup gönderdi. Protesto gösterilerini yakından takip ettiklerini, bu hafta İngiltere, ABD, Almanya, İtalya ve Suriye'den Türkiye'de gelişen olaylardan dolayı birtakım uyarı yazılarının vatandaşlara gönderildiği bilgisini aldıklarını belirtti. Eylemcilerin, demokrasinin en doğal ve kutsal haklarından olan protesto ve itiraz hakkını kullandığını söyleyen Demirtaş, "Demokraside elbette özgürlük vardır ancak şiddet yoktur. Bu konudaki hassasiyet ve düşüncelerimizi, yönetim kurulumuzla birlikte Ankara'da devletin en yüksek katına, Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız da hassasiyetini açıkça ortaya koydu." şeklinde konuştu.

'Tüm kurum ve kuruluşları sağduyulu davranmaya davet ediyoruz'

Türkiye'de turizmi geliştirmek ve turizm gücünü sağlamlaştırmak için küresel gelişmelere, taleplere, ulusal ve yerel düzeyde sunulan turizm kaynaklarına duyarlılığın önemine dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, son 10 yıldır İzmir'deki kruvaziyer çalışmalarını birebir takip eden ve sıkıntılara hatırı sayılır çözüm getiren bir kurum olduklarını hatırlattı. Kruvaziyer şirketi yöneticilerine şu çağrıyı yaptı: "Türkiye'nin özellikle de İzmir'in demokrasi geleneği ve hoşgörülü yapısıyla gurur duymuşuzdur. Ülkemiz ve kentimiz, ekonomide zor ve zahmetli uğraşlar sonucunda çok büyük kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımların bir anda yok edilmesi, ülkemiz ve turizm sektörü açısından da olumsuz durumları ön plana çıkaracaktır. Kruvaziyer destinasyonlarının, uzun yıllar süren zahmetli çalışmalar sonucunda ortaya çıktığının bilincindeyiz. Bu nedenle kazan-kazan politikamızı ülkemiz ve kruvaziyer şirketleri adına da karşılıklı yürüterek, tüm kurum ve kuruluşları sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Kruvaziyer gemileriniz ve yolcularınız konusunda herhangi bir endişeye mahal olmayacağını, gemilerinizi her zaman çok kültürlü bir coğrafyada bulunan ülkemizde, Ege ve Akdeniz'in incisi İzmir ile Türkiye'nin her limanında demokrasi ve barış ortamında ağırlayacağımızı belirtiriz."

'Costa Fascinosa dışında rota değiştiren yok'

Ekrem Demirtaş, mektup göndermenin yanısıra şirket yöneticileriyle bizzat görüşerek İzmir ve Türkiye'deki durum hakkında bilgi verdiklerini dile getirdi. Şu ana kadar olaylar sebebiyle sadece Costa Fascinosa gemisinin rota değiştirerek İzmir ve İstanbul'a uğramadığını aktaran Demirtaş, "Bir gemi dışında başka bir rota değişikliği ve iptal bilgisi gelmedi. Tüm tarafların sağduyulu ve olumlu yaklaşması sonucunda daha sakin bir ortam sağlanmaya başladı. Protesto gösterilerindeki şiddetin dozu hızla azalıyor. Diğer yandan zaten bugüne kadar eylemler sırasında hiçbir gemi ve onun yolcularıyla ilgili güvenlik sorunu olmadı. İzmir'de kruvaziyer turizmini başlattığımız 2004 yılından bu yana gemilere ve yolcularına karşı hiçbir olumsuz hareket olmamış, her zaman sevgiyle karşılanmışlardır, bundan sonra da öyle olacaktır. Bunları devamlı olarak kruvaziyer şirketi yöneticilerine anlatıyoruz. Bugüne kadar bulunduğu bölgede en güvenli limanlar arasında yer alan Türkiye limanlarının bu özelliğini kaybetmeyeceğine inanıyoruz." dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER