© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemilerde İnşa, Tadilat ve Bakım-Onarım artık yönetmeliğe tabi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının "Gemi ve Su Araçlarının İnşa, Tadilat ve Bakım-Onarım Yönetmeliği" Resmi Gazete’de yayımlandı.

Boyu 12 metre ve üzerinde olan, yolcu kapasitesi 12 kişiyi geçen araçların inşa ve tadilatına başlamak için ilgili liman başkanlığından izin alınacak.
Söz konusu yönetmelikle askeri özellikli olanlar dışındaki gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımlarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre gemi ve su aracı sahibi veya temsilcisi, boyu 12 metre ve üzerindeki, yolcu kapasitesi 12 kişiden fazla olan gemi ve su araçlarının inşa veya tadilatına başlamak için ilgili liman başkanlığından izin alacak. Bunların dışındaki diğer gemi ve su araçları için liman başkanlığınca izin belgesi düzenlenecek.
Yönetmelikte yabancı bayraklı gemiler konusunda da düzenlemelere gidildi. Artık yurt içinde veya serbest bölgelerde yeni inşa edilecek veya tadilatı yapılacak olan yabancı bayraklı gemi ve su araçlarından tam boyu 12 metre ve üzerindekilerin inşa ve tadilat bilgileri tesis sahibi veya temsilcisi tarafından Gemi Sanayi Veritabanı Programına’na (GSVP) kaydedilecek. Gemi ihraç amaçlı yapılıp yapı halindeki gemilere özgü sicile kayıt ettirilmesi durumunda bu sicile kayıtlı olduğu sürece Türk bayraklı gemi olarak kabul edilecek. İç sular hariç tam boyu 12 metre ve üzeri gemi ve su araçlarının karadaki sörveyleri tesiste, balıkçı barınağında veya yat limanlarında yapılacak.
Gemilerde bakım onarım yapılması da, gerekli can, mal, yangın ve çevre güvenliğinin aldırılması kaydıyla tam boyu 12 metre altı gemi veya su araçlarının kara sörveyi işlemleri Bakanlıktan izn alınarak liman başkanlığının uygun gördüğü yerlerde mümkün olacak.
Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere, gemi veya su aracının tam boyu esas alınarak metre başına 50 lira ile 600 lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak.
Yönetmelik 3 ay  sonra yürürlülüğe girecek.
AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER