© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemiler yeni kanalda risk altında

Yeni Panama kanalı projesi ile gemiler risk altında

Panama Kanalı Kaptanlar Derneği (PCP) Başkanı Kaptan Raniero Salas , Panama Kanal yönetiminin PCP ile yeni kanal hakkında iletişime geçmediklerini belirtti. PCP (Panama Canal Pilots ) 1919 yılında kuruldu, bünyesinde şu an 270 klavuz kaptan ile yılda 14.000 geçişi sağlamaktadır.

Kaptan Salas panama Kanalı ile ilgili en deneyimli kişiler olmalarına rağmen Panama Kanal yöenetimi tarafından kaale alınmadıklarını , "en önemli görevin gemi güvenliği olmasına rağmen bize bu konuda danışılmadı" dedi.

Yeni kanal 2016 yılında açılacak böylece hem gemi trafiği iki katına çıkacak hem de gemi kanalları büyüyecek. Şu anda kanaldan geçen gemilerin manevralarını havuz kenarında bulunan lokomotifler ile yapılıyordu. Ancak yeni yapılacak olan kanalda manevralar Römorkör ile yapılacağına karar verildi. Yeni havuzlar 1400 ft uzunluğunda 180 ft genişliğinde ve 60 ft derinliğinde olacak. 12.500 TEU kapasiteli konteyner gemileri ve 140.000 mt ton kapasiteli kuru yük gemilerinin geçişine olanak verecek. 

Kaptan Salas, "2006 yılında yapılacak olan kanal genişlemesi ilk duyurulduğunda, klavuz kaptanlar römorkör ve gemi etkileşimlerini gözlemek amacıyla masraflarını kendileri karşılayarak dünyadaki diğer kanalları incelemişler. Bulgu ve önerilerini kanal yönetimine sunmuşlar fakat hiçbir yanıt almadıklarını" söyledi. 

Dünyada üç havuzdan oluşan başka bir kanal yok ve böyle bir yerdeki tecrübelerimizden kanal yönetimi faydalanmamaktadır.

Kanal genişletme işlemi Pasifik Okyanusu tarafındaki Miraflores havuzunun güneybatısı ve Atlantik Okyanusu tarafındaki Gatun havuzunun doğusunda başlatılacak. Yeni havuzların büyük bir kısmı 1939 yılında ABD tarafından kazılmıştı fakat tarama işlemi ikinci dünya savaşı nedeniyle 1942 de durdurulmuştu.


Panama Kanal Kaptanları Birliği Yorumlarına İlişkin ACP (Panama Canal Authority)Demeci
11 yıl önce Bombay da kurulan ve haftalık olarak yayınlanan gazete Marex Media,  Kaptan Salas'ın yorumları hakkında ACP'ye soru sordu ve ACP aşağıdaki ifadeyi gönderdi:
"ACP, en değerli kaynağının iş gücü olduğunu kabul etmektedir. Panama Kanal Yönetimi tarafından genişletilmiş kanal operasyonlarıyla ilgili alınan kararlar keyfi olarak alınmamaktadır. Yüksek deneyimli iş gücünün çok değerli görüşlerini de göz önünde bulundurmaktadırlar."

Yırmı yıl önce, Culebra bölgesi, tüm su yolunun en dar ve en kısıtlayıcı bölümü idi ve bu nedenle sadece bir adet Panamax gemisinin tek yönlü geçişine izin veriliyordu. Culebra bölgesinin, iki Panamax boyutlu geminin geçişine olanak sağlaması için 630 feet'e genişletilmesi 12 yıl önce tamamlandı. Culebra bölgesi şu anda, iki Post-Panamax gemisinin kanal boyunca yan yana seyahat etmesine izin verebilecek şekilde 715 feet'e genişletilmektedir.

Römorkörlerin gemi geçişlerinde kullanımı dünya çapındaki kanallarda bilinen bir uygulamadır. ACP, genişletilen Panama kanalına artan talebi karşılaması için römorkör kapasitesinin artırılması yatırımını yapmaktadır. Sadece geçtiğimiz iki yıl içinde ACP, 14 adet Avrupada yapılmış, her biri 11 milyon dolar değerinde römorkör satın alarak mevcut olan filosuna ekledi.

Panama Kanalı kılavuz kaptanları ve romörkör kaptanları, 2012 yılından itibaren simüle edilen Post- Panamax gemiler ve genişletilmiş kanalın simülasyonları ile eğitilmektedirlerdir. 
Yaklaşık 10.000 kişiyi bulan Panama Kanalı çalışanları, 7 ayrı sendikaya üyedirler. Çalışanlar, uzman oldukları konu ile ilgili sendikalara üye olabilirler. Kayıtlara göre bu yılın Ağustos ayı sonunda 2.152 kişinin sendikaya üye olduğu görülmektedir.  
Toplu iş sözleşmesi için müzakereler devam etmektedir ve tüm konular taraflar arasında müzakereler sırasında görüşülmelidir.






 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER