© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemi Sanayimiz Hangi Ükeye Bağlı?

Türkiye, ithalatta 5 ülkeye bağımlı olurken, cari açığın faili olarak Almanya ve Çin öne çıktı.

Cari açıktaki tartışmalar devam ederken, Ekonomi Bakanlığı'na dönüştürülen Dış Ticaret Müsteşarlığı, cari açığı tetikleyen ithalatı mercek altına aldı. Yapılan analize göre, 73 ülkenin Türkiye'nin ithalatındaki durumları analiz edilirken, Türkiye'nin ithalatta 5 ülkeye bağımlı olduğu ortaya çıktı. Bu ülkeler, Çin, Almanya, İtalya, ABD ve Hollanda oldu.  Türkiye'nin son 3 yılda yaptığı ithalatta bu 5 ülkeni tek başına belirleyici olduğu saptanırken, Çin, 76 sektörün kendisine bağımlı olması ile açık ara ilk sıraya oturdu. 30 sektörün ithalatında Almanya, 16 sektörün ithalatında İtalya, 15 sektörün ithalatında ABD ve 12 sektör de Hollanda söz sahibi oldu. 


TÜRKİYE'NİN ithalatında etkinlik oranı bakımından ilk sırada yer alan Almanya'dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler 

BİNEK otomobiller 
KARA taşıtları aksamları, 
TEDAVİ ve koruma amaçlı ilaçlar 
ELEKTRİK konvertisörleri ile
YOLCU gezinti, yük gemileri ile  FERİBOT oldu. Bu ithalat listesinde ilk sırada binek otomobil yer alırken, otomotiv sektörünün yaptığı ithalatta Almanya'nın payı yüzde 33.6 oldu.
ELEKTRİK sistemleri sektörü de ithalatını yüzde 46 oranıyla, 
GEMİ sektörü de yüzde 35 oranıyla  Almanya'ya bağımlı durumda.  Bu ülkeden yapılan ithalatın teknolojik yapısı da incelenirken, buna göre, ithal edilen ürünlerin yüzde 60.9'u orta, yüzde 17.5'i de ileri teknoloji ürünü oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER