© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Gemi sanayiine Norveç dopingi

Norveç siparişleri 10 tersanenin iki yıllık iş defterini doldurdu. Gemi inşa sanayii, son 12 ayda 63 projeye başladı

Türk gemi inşa sanayiinde “Norveç olayı” yaşanıyor. Son yıllarda kapasite kullanımı yüzde 15-20'lere kadar gerileyen tersanelerin yüzünü, Norveç’ten gelen yüklü siparişler güldürdü. Yalova’da 10 civarında tersanenin iki yıllık sipariş defterini Norveçliler doldurdu. Geçen yıl sözleşmeye bağlanan yeni projeler, şubat ayı teşvikli yatırımlar listesine de yansıdı ve 2 milyar 149 milyon lira ile yatırım teşviklerinde son 12 ayın rekoru kırıldı. Norveç’in piyasayı hareketlendirdiğini belirten GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, “Yılın ikinci yarısı için de iyimseriz. Tanker inşasında işler kötü, ancak römorkör, balıkçı gemisi, platform destek gemisi gibi niş işlerde hareket var” dedi.

Gemi sanayiinde ‘Norveç olayı’ yaşanıyor. Sektör, genel olarak yüzde 15 - 20 kapasiteyle çalışırken, özellikle Yalova bölgesi tersanelerinin iki yıllık sipariş defterlerini Norveç doldurdu. Bu siparişler, sektörün yatırım teşvik rakamlarına da yansıdı. Şubatta gemi inşa sanayii aylar itibariyle, son 12 ayın en yüksek tutarlı yatırım projelerine başladı. Proje sayısı ikiye katlandı. Aylık 531 milyon lira ile teşvike bağlanan yatırım tutarı önceki aylarla kıyaslanmayacak kadar yüksek düzeye çıktı. 

Sektör yetkililerinden edinilen bilgilere göre siparişlerde Norveç’in payı büyük. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, “Norveçliler piyasayı hareketlendirmiş durumda” dedi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER