Gemi İnsanlarının Lityum İyon Pilleri Üzerine Eğitim İhtiyacı Bulunuyor
GÜNDEMElektrikli araçlarda bulunan lityum iyon piller, bu araçların gemilere yüklenmesi, boşaltılması ve taşınması esnasında yangın ve patlama risklerine neden olmaktadır.
Hasarlı lityum iyon pillerde hücreler aşırı ısınma, yanıcı ve zehirli gazları dışarı atma ve çevredeki hücreleri etkileyerek “termal kaçak” adı verilen patlayıcı bir zincirleme reaksiyona sebep olma eğilimindedir. Bu tür tehlikeler sektörde geniş çapta rapor edilmiş olmasına rağmen, gemi insanlarına gemilerdeki lityum iyon pilleri kaynaklı yangınlarla mücadele için verilen eğitimler üzerine çok fazla araştırma bulunmamaktadır.
Bu konudaki en büyük endişe müdahale ekiplerinin lityum iyon pillerden kaynaklanan yangını söndürmek için standart bir yaklaşımının olmamasıdır. Söndürme çalışmalarında bazı ekipler ateşin üzerine battaniye atılmasını tavsiye ederken, diğerleri yanan elektrikli aracın büyük bir su tankına atılmasını önermektedir.
Bu tür yangınlara nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda fikir birliğinin olmaması, STCW (Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları) yangınla mücadele eğitim programının lityum iyon pilleri hakkında daha kapsamlı eğitim vermesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Bu eğitim ihtiyacı, elektrikli araç aküsünün patlama veya tutuşmasından önceki uyarı işaretleri hakkında sınırlı bilgiye sahip olan gemi insanlarının hayatını riske atabilmektedir. Yeterli eğitim olmadan gemi insanlarının hasarlı lityum iyon hücrelerinin kaçak zincirleme reaksiyon oluşturmasını engelleyebilmesi zorlaşmaktadır. Oluşabilecek reaksiyonlar, bir elektrikli araç yangınını söndürmek için 150.000 litre suya ihtiyaç duyulabilmektedir.
Yakın vadede, mevcut STCW yangınla mücadele kurslarına lityum iyon pillerin tehlikelerini ele alan kapsamlı modüllerin eklenmesi önerilmektedir. Uzmanlar tarafından yürütülecek ve gemi insanlarının katılabilecekleri özel eğitim programları da küresel çapta yaygınlaştırılmalıdır.
Eğitimlerin sonraki adım olarak, gemilerin lityum iyon pil kaynaklı yangınları önlemek için doğru ekipmana sahip olmaları sağlanmalıdır. Elektrikli araçların gemilere nasıl yüklendiği ve gemi insanlarının yanan araçların çevresinde yangını kontrol altına almak için yeterli alana sahip olup olmadığı, düşünmesi gereken bir diğer husustur.
Konu hakkındaki bir diğer görüş bu eksiklerde ilerleme kat edilene kadar gemi sahipleri ve operatörlerinin, termal kaçak meydana gelmeden önce sorunları tespit edebilen kızılötesi kameralar ve ısı sensörleri gibi en yeni yangından korunma sistemlerine yatırım yapmalarıdır. Bu tip modern algılama sistemlerinin kurulumu gemi insanlarının hayatını korumada önem arz etmektedir.
https://denizcilik.uab.gov.tr/uploads/pages/aylik-yayinlar/dunya-denizciligindeki-son-gelismeler-bulteni-2023-1-63fdbeca5d1ad.pdf
HABER GÖNDER
İlginizi Çekebilir