GEMİ İNSANLARINA PSİKOLOJİK DESTEK
Odalar /Eğitim / DerneklerEKOL DENİZCİLİK EĞİTİM MERKEZİ’NDEN BİR İLK GEMİ İNSANLARINA PSİKOLOJİK DESTEK
Denizcilik sektörünün “eğitim gemisi”ni inşa eden AVS Global Ship Supply’n bünyesindeki Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi, nitelikli gemi insanı yetiştirme alanında rekor başarılara imza atmaya devam ediyor. Sekiz kız öğrencinin de kaptan olma yolunda eğitim aldığı dev öğrenci kadrosuyla dünyanın önde gelen denizcilik firmalarına personel yetiştiren merkez, “Kapsamlı Psikolojik destek” hizmetiyle Türkiye’de gemicilik sektöründe bir ilke imza attı. Ağır çalışma şartlarına sahip olan gemilerde görev alacak olan personelin sağlık raporu, eğitimi ve iş tecrübelerine dair belgelerin yanı sıra artık “Kişilik Envanteri Uygulaması” da öncelikler arasına girdi. İşte sektördeki bu talep Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi tarafından dünyada bilimsel geçerliliği ve güvenilirliği en yüksek olan Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) testi kullanılarak hazırlanan raporla ilgili firmalara sunulmaya başlandı.
Türkiye ve dünyanın önde gelen denizcilik eğitim merkezlerinden biri olan Ekol, her geçen gün yeniliklere imza atmaya devam ediyor. Adeta denizcilik sektörünün “Eğitim Gemisi” haline gelen AVS Global Ship Supply’n bünyesindeki Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi, nitelikli gemi insanı yetiştirme alanında rekor başarılara imza atıyor. İşadamı Abdülvahit Şimşek başkanlığındaki merkezin gemi insanı yetiştirme alanında referanslarına eklediği en önemli girişimlerden biri artık “Kişilik Envanteri Uygulamaları ile Psikolojik Destek Hizmeti.”
8’İ KIZ 300 ÖĞRENCİ GEMİ İNSANI OLARAK YETİŞİYOR
Sekiz kız öğrencinin de kaptan olarak eğitim aldığı dev öğrenci kadrosuyla dünyanın önde gelen denizcilik firmalarına personel yetiştiren merkez, İstanbul Maltepe’deki kampüsünde bir gemi insanın yaşayabileceği birçok şeyi simülasyonla öğrencilerine yaşatıyor. 300 öğrenciye sahip kampüste kurulu olan özel sınıflarda öğrenciler, sanki bir geminin içindeymiş gibi her şeyi yaşayıp öğreniyorlar. Merkezin insan kaynakları müdürü emekli deniz subayı, aynı zamanda psikolojik danışman rehber Murat Bingül ve klinik psikolog Burcu Kula Akbaş, geliştirdikleri yeni projeleriyle Ağustos 2024’ten bu yana bir dizi denizcilik şirketinin personel alımlarına referans olarak talep ettikleri “Kişilik envanter raouru” sunumuna başladılar.
GEMİCİ ADAYLARINA MİNESOTA TESTİ UYGULANIYOR
Türkiye’de gemicilik sektöründe bir ilk olan bu hizmet hem yerli firmalar hem de yabancı firmalar tarafından oldukça talep görmeye başladı. Ağır çalışma şartlarına sahip olan
BİREYİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ OBJEKTİF OLARAK YANSIYOR
Projeye dair ayrıntıları Deniz Ticaret Gazetesi ile paylaşan Bingül, öncelikle hazırlanan raporun temelini oluşturan “MMPI” testine dair şunları ifade etti: “‘Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri’ dünyada en yaygın kullanılan yetişkin psikopatoloji ve kişilik testidir. Birey ve toplum arasındaki uyumu nesnel olarak değerlendirmeyi amaçlayan, kişilik özelliklerini bilimsel ve nesnel olarak ortaya koyan bir testtir. Değerler, davranışlar ve psikopatolojik belirtiler hakkında doğru ve çeşitli bilgiler sağlar. Adli psikologlar, hukuksal prosedür çerçevesinde suça bulaşmış veya suça bulaşmış olma şüphesi olan kişilere MMPI testini uygular. Bu test, uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahiptir.”
AĞIR GEMİ YAŞANTISI PSİKOLOJİYİ ZORLUYOR
İŞ-KUR’a bağlı özel istihdam kurumu olduklarını hatırlatan Bingül, kişilik envanter uygulaması çalışmalarını oldukça profesyonelce yürüttüklerinin altını çizdi. Bingül, “Özellikle zorlu olan gemi yaşantısında arzu edilmeyen sonuçların doğmasının önünün alınması hedefleniyor. Biz en azından işe alım sürecinde yapılan elemelere bir katkı sağlıyoruz. Ağır olan deniz şartlarına ayak uydurabilecek personelin seçimi oldukça önemli. Verdiğimiz hizmetin doğrultusunda çok iyi geri dönüşler aldık. Olumsuz dediğimiz personele dair yaşanan sıkıntıları bize bildirdiler. Son olarak, Güngen Denizcilik bize bu testlerin sonucu hazırladığımız raporların kendilerini rahatlattığını ve çok fayda sağladıklarını bizzat denetimine tabi oldukları İngiliz firmasının kendilerine bildirdiğini bizimle paylaştılar. Sadece işe alınanlar ile kalmayıp gemi görevini icra eden personelin de süreç içerisinde psikolojik takip ve desteğe gereksinim duyduğunu gözlemlemekteyiz” dedi.
HEDEFİMİZ YAŞAM KONFORUNU GELİŞTİRMEK
Bingül, konuyla ilgili değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti: “Her ne kadar geçmişte gemi insanlarına psikolojik destek sağlama amaçlı başka projeler tasarlanmış olsa da istenen verim alınamamakla birlikte projenin temellendirilmesi konusunda bazı sıkıntıların yaşandığına dair geri bildirimler alınmıştır. Ekol Psikolojik Destek uzmanları olarak, geçmiş deneyim ve gözlemlerimiz doğrultusunda hizmetimizin temellerini gemi insanlarının tek tek aranması ve süreç içerisinde psikolojik açıdan takibinin yapılması şeklinde planlayarak, insan kaynakları faaliyetleriyle kapsayıcı bir temele dayandırdık. Bu süreçte amaçlanan, gemi insanlarının sıkıntı yaşadıkları alanların tespiti ve bu tespitlerin gemi insanına vermiş olduğu olumsuzları ortadan kaldırmaktır. Böylece bu hizmet ile Türk gemi insanlarının yaşam konforunu geliştirmek ve onları kazanmaya yönelik çalışmalar hedeflenmektedir.”
“EKOL PSİKOLOJİK DESTEK HATTI” 7/24 AÇIK
Ağustos ayında “Ekol Psikolojik Destek” adı altında hizmeti hayata geçirdiklerini anlatan Bingül, “Bu hizmetimiz kapsamında dünyanın neresinde olursa olsun her gemi
DENİZCİLİK HEM FİZİKSEL HEMDE PSİKOLOJİK GÜÇ İSTER
Gemilerde görev yapanların zorlu meslek yaşantılarına dikkat çeken klinik psikolog Burcu Kula Akbaş ise “Gemi insanlarımızın psikolojik sağlığı, Türk denizcilik sektörünün başarısı için hayati bir unsurdur. Yalnızlık, monotonluk ve belirsizlik gibi zorluklarla başa çıkmak konularında verilecek profesyonel destek, gemi insanlarının hem bireysel hem de mesleki yaşamlarında daha sağlıklı ve dengeli olmalarına yardımcı olabilir. Bu sayede, gemi insanları yalnızca denizlerde değil, hayatın her alanında da sağlam bir psikolojik duruş sergileyebilirler. Bunun yanı sıra denizcilik mesleği, fiziksel olduğu kadar psikolojik dayanıklılık da gerektirir. Psikolojik destek süreci, denizcilerin duygusal dengeyi nasıl koruyacaklarını ve zorlu durumlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelerini sağlar. Özellikle uzun süreli deniz görevlerinde, zihinsel sağlık ve duygusal denge kritik bir rol oynar. Görüşmeler sırasında, gemi insanları stres yönetimi, iletişim becerileri ve grup dinamikleri gibi psikolojik süreçlerle de tanışırlar. Bu süreçler, gemi insanlarının güçlü bir zihinsel yapı geliştirmesine yardımcı olur” diye konuştu.
ESKİ VE YENİ TÜM PERSONELE DESTEK
Gemilerde çalışan ve daha önce teste tabi tutulmamış personele de psikolojik test uyguladıklarını dile getiren Kula Akbaş, “Testten geçtiği halde zamanla psikolojisini sarsan olaylar yaşamış denizciler de var. O yüzden altı ayda veya yılda bir personel üzerinde testi yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bireyler yorulabilir, hayatın olağan akışı dışında durumlar yaşayabilir veya travmatik olaylara maruz kalabilirler. Bu durumları anlamak ve kişilerin gemi hayatında psikolojik sağlıklarını dengede tutabilmek adına testin uygulanması önem arz etmektedir. MMPI test uygulaması, soru sayısının fazla olması sebebiyle kişiyi her yönü ile ele alarak, gerçekçi veriler sunmaktadır” dedi.
Haber: HELİN ŞAHİN
İlginizi Çekebilir