© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

GEMİ BROKERLERİ DERNEĞİ BAŞKANI ONUR TÜRKEŞ

Türkeş, teknolojiye ayak uydurmanın önemine değinerek "Yeni bir aplikasyon projesi geliştiriyoruz" dedi.

Gemi Brokerleri Derneği’nin çiçeği burnunda genç  başkanı Onur Türkeş,yapacaklarını Helin Şahin'e anlattı.

YEŞİLLİĞİ KORUMAK İÇİN HATIRA ORMANI OLUŞTURACAĞIZ
Gemi Brokerleri Derneği’nin çiçeği burnunda genç  başkanı Onur Türkeş, sektöre yönelik projelerinin yanı sıra yeşilliğin korunmasına dair çevresel projeleriyle de adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Türkeş, “Sektördeki en büyük broker firmalarından biriyiz. İş dünyasının yanısıra dernek başkanı olarak en büyük projelerimden biri  Gemi Brokerleri Derneği hatıra ormanı oluşturmak” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Gemi Brokerleri Derneği’nin Deniz Ticaret Odası Binası’nda düzenlenen Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda, yeni yönetim kurulu başkanı olarak Onur Türkeş seçilmişti. Türkeş, koltuğu İsmail Şahin’den devralırken, Gemi Brokerleri Derneği tarihindeki en genç başkan unvanına da sahip oldu. Türk denizcilik sektörünün önemli STK’larından biri olan Gemi Brokerleri Derneği  çiçeği burnunda genç ve dinamik başkanı Türkeş ile yenilenme sürecine hızlı bir giriş yaptı.

PROFESYONEL BİR AİLE ŞİRKETİ
Dernek başkanlığı kimliğinin yanı sıra BOSA Chartering’in de ortaklarından olan Türkeş, hem Gemi Borkerleri Derneği hem de iş dünyasına dair ilk söyleşisini Deniz Ticaret Gazetesi’ne verdi. İstanbul Göztepe’deki şirket ofisinde biraraya geldiğimiz Türkeş ile ilk olarak iş yaşantısından konuştuk. Türkeş, BOSA’nın 1994 yılında kurulduğunu anımsatarak “BOSA Gemi Kiralama Armatör ve/veya yük sahibi adına çalışan ve ondan sorumlu iş ahlakına sahip piyasa bilgisi son derece yüksek bir şube.Babam Adnan Türkeş ve Murat Şenova şirketi beraber kurdular. Kardeşlik ilkesiyle Cemal Şenova ve daha sonra Ahmet Şenova’nın da katılımıyla ailemiz genişlemiştir. Ben de 2010 yılında şirkete dahil oldum. Benden sonra genç dinamik arkadaşlarımız Aras Şenova ve Gözde Türkeş aileye dahil oldular” dedi.

AKSON DENİZCİLİK ORTAKLI EN BÜYÜK BROKER FİRMALARINDANIZ
Danışman broker olarak hizmet veren bir firma olduklarının altını çizen Türkeş, “Sektördeki en büyük broker firmalarından biriyiz. Ağırlıklı olarak handy/handymax ve supramax piyasalarına odaklı çalışıyoruz. İki yıl önce Lübnan kökenli Akson Denizcilik ile bir ortaklık imzaladık. Onların da şu an beş adet benzer tonaj gemilerini exclusive olarak çalıştırıyoruz” diye konuştu.

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE
Türkeş, sözlerine şöyle devam etti: Türk demir çelik sektöründe aktif olarak rol almaktayız. Trader’ların mal alım/satımı için onları navlunlar konusunda bilgilendirme ve zamanı geldiğinde yüklerine uygun gemi bulmak bizim işimiz. ABD, Kanada ve göller bölgesine  senelerdir devam eden düzenli parsiyel kontratlarımız mevcut.  Diğer taraftan demir çelik mamülleri ihraç eden yerli firmalara olan yakın işbirliğimiz neticesinde en uygun gemileri bulma konusunda sayısız bağlantımızla önemli bir rol oynadığımızı düşünüyorum.”

2800 KİŞİYİ BULUŞTURAN DEV ORGANİZASYON
Gemi Brokerleri Derneği’nin yeni başkanı olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Türkeş, “Derneğe üyeliğim 2013 yılında başladı. 2017 yılında da yönetime girdim. Başkan yardımcılığı da yaptıktan sonra yakın zamanda başkan oldum. 62 kurucu üyemiz toplam 400 üyemiz var. Kendimle beraber aktif genç bir kadro yenilenmesine gittim. Üyelikte aktif brokerlık yapma şartı arıyoruz. Dernek olarak en büyük faaliyetimiz her iki yılda bir camiayı bir araya getiren uluslararası Istanbul Bosphorus Shipbokers dinner. Geçen yıl 2800 kişilik en çok yabancının katıldığı bir organizasyon yaptık. Katılımın en yüksek olduğu o hafta katılımcılar yeni insanlarla tanışıp yeni kontaklar kurdular.
Genişleyen piyasada armatörlerin broker kullanması artık daha da ihtiyaç hale gelmiştir. Dernek başkanı olarak yeni projelerim var. En önemlisi bir Gemi Brokerleri Derneği adına hatıra ormanı oluşturmak. İlgili Bakanlığa başvuru yapacağız. Üyelerimizin de anısını yaşatmak istiyoruz. Yönetim anlayışımız net olarak katılımcı, kapsayıcı, şeffaf ve yenilikçi olacaktır” şeklinde konuştu.

GENÇLERE İSTİHDAM İMKANI SAĞLIYORUZ
Dernek faaliyetlerine dair ayrıntılar paylaşmaya devam eden Türkeş, sözlerini şöyle sürdürdü: Almanya’nın Hamburg şehrinde her sene düzenlenen Eisseinessen shipbrokers yemeğine  dernek olarak altı masamız var. Oraya önümüzdeki dönemde tekrar katılım sağlayacağız. Hamburg  başkonsolosumuzu ziyaret edeceğiz. Ayrıca her yıl olduğu gibi bu yılda  geleneksel  yıl sonu eğlencemiz olacak. Yılda iki kez temel brokerlık eğitim kurslarımız var. Genelde katılım oldukça yüksek oluyor. Sınav yapıp brokerlik sertifikası veriyoruz. Şu an 26 öğrencimiz var. Eğitim 6 ay sürüyor. Üniversitelerde etkinliklere katılıyoruz. Öte yandan bir CV havuzu oluşturup, sektörde çalışmak isteyen gençlere staj imkanı yaratacağız. Yine kendi üyelerimize de üst seviyede eğitim seminerlerimiz oluyor.”

YENİ BİR APLİKASYON PROJESİ GELİŞTİRDİK
Türkeş, teknolojiye ayak uydurmanın öneminde değinerek “Yeni  bir aplikasyon projesi geliştiriyoruz. Günlük olarak da piyaların bağlantılarının paylaşıldığı raporlar var. Bunu bizim aplikasyona uyarlamak istiyorum.

Brokerların en az bir coğrafya öğretmeni kadar liman bilgisi ile bir borsacıya yakın piyasa bilgisine sahip olması lazım. Coğrafyanın değişen şartlarına göre kendini yenilemeli. İngiliz hukukunu da iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü uluslarası alanda İngiliz hukuku geçerli. Savaş şartlarına göre değişen anlaşma maddeleri oluyor. Bunları takip etmek gerekiyor” diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER