© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Fransa, NATO Mistraller İçin Baskı Yaptı

Fransız Senatosu Uluslararası İlişkiler Komitesi, Rusya için üretilen Mistral helikopter gemilerinin, NATO'nun baskısı nedeniyle teslim edilmediğini doğruladı.

Paris'in Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya için ürettiği Mistral gemilerini teslim etmemesinin ardından, gemilerin akıbeti tartışma konusu olmuştu. Gemilerle ilgili anlaşma feshedildikten sonra da Paris, Mısır ile anlaştı. Bu arada daha önce medyada yer alan Fransa'nın NATO baskısıyla gemileri teslim etmediği konusuna Fransa cephesinden açıklık getirildi.Russia Today'in aktardığına göre, Fransız Senatosu'nda önceki günlerde bir tartışma yaşandı. Senatonun tartışmaya yönelik yayınladığı açıklamada, Uluslararası İlişkiler Komitesi Sözcüsü Robert del Picchia'nın ifadelerine yer verildi. Picchia, "Mistraller konusunda NATO'ya üye Doğu Avrupa ülkelerinden yoğun bir baskı aldık" dedi.

"POLONYA TEHDİT ETTİ"

Picchia, gemileri teslim etmemeleri için baskı yapan ülkelerden birinin Polonya olduğunu belirtti. Sözcü "Polonya, gemiler Rusya'ya teslim edilirse, Fransa ile yürüttüğü 2.5 milyar dolar değerindeki 50 helikopterin satışına yönelik görüşmeleri sonlandıracağı şeklinde tehditler savurdu" ifadelerini kullandı.

"FRANSA, ZARAR ETTİ"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, gemilerin Mısır'a satılması nedeniyle zarara uğramayacaklarını söylemişti. Ancak Fransız Senatosu Maliye Komitesi'nden yapılan açıklamada "Gemilerin, Mısır'a satılmasına yönelik anlaşma uygulanırsa, bütçede 200 ilâ 250 milyon Euro kayıp gerçekleşecek" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Picchia da, Fransa'nın gemileri teslim etmeyerek zarara uğradığını kabul etti. Picchia "Mistralleri üreten DCNS şirketi, satıştan kesinlikle beklediği kazancı elde edemeyecek" dedi.

Bu arada, Reuters'a konuşan Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kahire'nin Mistral gemileri için Paris'e 950 milyon Euro ödeyeceğini söylemişti. Yetkili bu fiyat düşüklüğünün, yeni anlaşmada teknoloji sevkiyatının yer almamasından kaynaklandığını belirtmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER