Farklı kömür yolları aranyor
Ekonomi / FinansKüresel deniz yoluyla kömür ticareti parçalanıyor; Asya ekonomileri giderek daha fazla hacim alırken Batı bu emtiadan çekiliyor.
AXS Marine verilerine göre, Ekim ayında Çin anakarasındaki limanlara boşaltılan buhar kömürü kargo hacmi, Eylül ayına göre %15,8, Ekim 2023 ile karşılaştırıldığında ise %33,5 gibi önemli bir oranda artarak 34,25 milyon tona ulaştı.
Ursa Shipbrokers'a göre, Ekim ayı rakamı, 2013'te güvenilir AIS veri toplamaya başlanmasından bu yana bir rekor. Kayıtlardaki ikinci ve üçüncü en yüksek aylar da 2024'e denk geliyor ve bu yıl tüm zamanların en yüksek ithalat rekorlarının kırılması bekleniyor.
Kasım ayında buhar kömürü deşarjlarında yıllık bazda %18,9'luk artış görüldü ve bu da Çin'in deniz yoluyla yaptığı ithalatın güçlü bir ay daha geçireceğini gösteriyor.
Asya'nın diğer yerlerinde, kömür bağımlılığı Endonezya ve Filipinler'de hızla artıyor, çünkü iki ülke de büyüyen elektrik taleplerini öncelikle kömürle karşılıyor. Endonezya'nın elektrik karışımındaki kömür payı 2023'te Polonya'yı geride bırakarak 2022'de Çin'i geçti. Bu arada, İngiliz düşünce kuruluşu Ember'ın verilerine göre Filipinler, 2023'te hem Çin'i hem de Polonya'yı geride bırakarak Endonezya'nın yanı sıra Güneydoğu Asya'nın en kömüre bağımlı ülkesi oldu.
Hindistan'ın kömür ithalatı da devam eden mali yılın ilk yarısında keskin bir artış gördü. Ülke, Nisan ve Eylül ayları arasında 140,6 milyon ton kömür ithal etti ve bu geçen yılın aynı dönemine göre %7,8'lik bir artış anlamına geliyor.
Kömür, geçtiğimiz ay Monako Yat Kulübü'nde düzenlenen Deniz CEO'ları Forumu'nda uzun uzadıya ele alındı; kuru yük oturumundaki panelistler, çok sayıda yeşil vaade rağmen Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok Asya ekonomisinin yakın gelecekte bu emtiadan vazgeçeceğine dair bir işaret olmadığını söyledi.
Star Bulk Ticari Direktörü Milena Pappas, Çin'de elektrik üretiminin hala yüzde 65'inin kömürden sağlandığını belirtirken, CTM CEO'su ve Başkanı John Michael Radziwill ise özellikle Asya'da kömürün hala gazdan daha ucuz olduğunu belirtti.
CTM patronu, "Güneydoğu Asya'da, Çin'de ve Hindistan'da da artan kömür talebi var" derken, Mandarin Shipping CEO'su ve baş moderatör Tim Huxley, "Yani yeşil dönüşüm, kömürün ucuz fiyatı nedeniyle durdurulabilir" diye espri yaptı.
Taylor Maritime Investments ve Grindrod Shipping CEO'su Edward Buttery, "İnsanlar fiyat alıcısı, bu nedenle yeşil dönüşüm herkesin beklediğinden daha uzun sürecek" dedi.
BIMCO verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında gelişmiş ekonomilere yapılan kömür sevkiyatları, ters yönde hareket ederek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düştü. Bu düşüş özellikle Avrupa'da belirginleşti.
BIMCO'da nakliye analisti olan Filipe Gouveia, "Bu hızla, gelişmiş ekonomilere yapılan sevkiyatlar 2024'te 15 yılın en düşük seviyesine ulaşacak" dedi.
İlginizi Çekebilir