© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Endonezya, Yeni Somali olmaktan korkuyor

Filipinler'deki saldırılar komşu Endonezya’da korsanlık yüzünden adı çıkan Somali’ye benzeme korkusuna yol açtı

Filipinler’de Ebu Sayyaf militanlarının bölgedeki deniz yollarını kullanan gemilere karşı saldırıları, komşu Endonezya’da korsanlık yüzünden adı çıkan Somali’ye benzeme korkusuna yol açtı

Endonezya, Filipinler ile arasındaki deniz sınırında meydana gelen korsanlık olaylarının, Somali’deki el Kaide yanlısı el Şebab militanlarının korsanlık saldırılarına benzer şekilde ülke ticaretine zarar vermesinden endişe ediyor. Endonezyalı yetkililer, bu konudaki endişelerini paylaşırken, en önemli deniz ticaret geçitlerinden biri üzerinde bulunan ülkenin, deniz taşımacılığı araçlarının giremeyeceği yerler listesine girmesinden korktuklarını ifade ettiler.

Özellikle Filipinler’de yerleşik el Kaide yanlısı Ebu Sayyaf militanlarının saldırıları sonrası dile getirilen bu endişe, Filipinler ile kömür ticaretinde başrol oynayan iki Endonezya limanının etkilenmesiyle daha da artmış görünüyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde seyir halindeki bir gemiden, 18 Endonezyalı ve Malezyalının, Ebu Sayyaf militanlarının kullandığı botlarla kaçırılması da söz konusu endişenin daha da artmasına yol açtı.

Endonezya Güvenlik Bakanı Luhud Pandjaitan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Filipinler açıklarındaki Sulu Denizi’nde cereyan eden söz konusu kaçırma olayını işaret ederek “Yeni bir Somali olduğumuzu görmek istemiyoruz” dedi. Pandjaitan, bu durumu görüşmek üzere Endonezya, Malezya ve Filipinler dışişleri bakanlarının Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bir araya geleceğini ve ortak bir devriye gücü oluşturmayı görüşeceklerini söyledi. Pandjaitan, üç ülkenin silahlı kuvvetlerinin en üst düzey komutanlarının da 3 Mayıs’ta Cakarta’da toplanarak bu konuyu görüşeceklerini kaydetti.

Endonezya donanması da, bütün ticarî gemilerin korsan saldırılarından korunacağını ve donanmanın, Malezya ve Filipinler deniz sınırları boyunca devriye halinde bulunduğunu açıkladı.

Öte yandan merkezi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan Korsanlık Faaliyetlerini Bildirme Merkezi de, Celebes Denizi ile Malezya’nın Borneo Adası’ndaki eyaleti Sabah arasında seyreden gemileri, şüpheli küçük deniz taşıtlarından uzak durmaları konusunda uyardı.

Bu arada Endonezya ile Filipinler arasında kömür madeni taşımacılığında kullanılan Endonezya limanları da tamamen bloke olmuş durumda.

Uzmanlar, bölgede 40 milyar dolarlık deniz taşımacılığı ve kargo ticaretinin varlığına işaret ederken, yükleri dolayısıyla Malakka Boğazı’nı kullanamayan gemilerin de mecburen Filipinler-Endonezya rotasını takip ettiğine dikkat çekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER