© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

En uzun 4.asma köprünün yapımında sona gelindi

Elazığ'da Keban Baraj Gölü üzerine inşa edilen, Türkiye'nin en uzun dördüncü asma köprüsü olan Karamağara Köprüsü’nün yapımı tamamlandı.

Keban Barajı üzerine kurulan ve Karadeniz ile Akdeniz arasında bağlantı yolu sağlayacak olan Karamağara Köprüsünün yapımında sona gelindi. Haftaya hizmete açılması beklenen Türkiye’nin en uzun 4.asma köprüsünün yapımı 3 yıl sürdü.

520 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindeki köprü, halkın 40 yıldır sadece feribot ve teknelerle yapıtığı ulaşıma alternatif olacak. 

Yetkililerin verdiği bilgilere göre, korkuluk ve bariyer montajı, ışıklandırma, asfalt serimi gibi aşamalar da tamamlandı. Çevre düzenleme çalışmalarının ardından köprünün birkaç hafta içerisinde ulaşıma açılacağını aktaran Ağın Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu,   40 yıl önce Keban Barajı'nın su toplamaya başlamasıyla, Keban ile Elazığ arasında ulaşımı sağlayan köprünün su altında kaldığını ve halkın 40 yıldır bu köprüyü özlemle beklediğine dikkat çekti. Yakınoğlu, Keban Baraj Gölü'nde su tutulmasına başlamadan önce ulaşımın ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve Bizans dönemine ait tarihi Karamağara Köprüsü ile sağlandığını belirtti ve şöyle dedi: “Keban Barajı su tutmaya başlamadan önce kemerli ve taştan yapılmış köprünün taşları sökülerek, Elazığ Müzesine taşındı. Bu tarihi köprünün adı yapımı tamamlanan köprüye de verildi. Dolayısıyla yeni köprüye Ağın Karamağara Köprüsünün ismini vererek tarihi de yaşatacağız”.

Köprünün temelleri 2001 yılında atılmış, yenilenen ihale ile 2012 yılında tekrar yapımına başlanmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER