En 'Savunmasız' Kıta
DÜNYA21. yüzyılın en büyük zorlukları arasında yükselen deniz seviyesi problemi yatıyor. Özellikle Asya risk altında çünkü bölge suya yakın ve deniz seviyesinin yükselmesine, su baskınlarına ve fırtına dalgalanmalarına eğilimli.
Çığır açan iki bilimsel çalışma, Antarktika’dan sonra en büyük ikinci olan Grönland’ın buz tabakasının daha hızlı eriyor olduğunu gösteriyor. Buzun erimesi ve denizlerin genişlemesi, deniz seviyesindeki artışın en büyük itici güçleridir.
Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki Okyanuslar ve İklim Laboratuvarı'ndan Luke Trusel ve çalışma arkadaşları, "Grönland'da yüzey erimesi ve erime kaynaklı akıntıların, bin yıl önce olmasa da, en azından son birkaç yüzyıl boyunca daha önce tecrübe edilmemiş büyüklüklerde meydana geldiği" sonucuna vardı .
Çalışma, buz çekirdeği örneklerinde erimenin "doğrusal olmayan" olduğuna dair kanıt buldu, bu da küçük miktarlarda ısınmanın çok daha yüksek erime oranlarına yol açabileceğini gösteriyor.
2018 tarihli bir raporda, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli, 2030 yılına kadar Dünya'nın 1.5 C'ye kadar ısınabileceği konusunda uyardı. Paris iklim anlaşmasının tüm hedeflerine ulaşılsa bile, böyle bir senaryoda ısınma eğilimi daha yüksek olabilirdi.
Bir başka makalede ise, California, Irvine Üniversitesi Toprak Sistem Bilimi Bölümü'nden Jeremie Mouginot ve ortak yazarları, Grönland'ın buz tabakasının 1980'lerden altı kat daha hızlı eridiğini buldu. Belge, Grönland’ın ikinci turunun 1972’den bu yana deniz seviyelerinin 13,7 milimetre yükseldiğini ve yükselişin yarısının son sekiz yılda gerçekleştiğini söyledi.
Bu perspektifi ortaya koymak için, deniz seviyesi her yıl 3 mm'den fazla artmaktadır. Birleşmiş Milletler’in en son raporunda, sürekli küresel ısınmanın (2 ila 4 C arasında) Grönland buz tabakasının geri dönüşümsüz erimesini tetikleyerek yaklaşık 7 metre küresel ortalama deniz seviyesinin yükselmesine neden olacağını söyledi.Kuzey Yarımküre'deki sıcaklıklar bir bütün olarak gezegenden daha hızlı artıyor. Kuzey Kutbu'nda yükseliş iki kat daha hızlı.
Şimdi donmuş tundrada metan yataklarının çözülmesi, ısınmayı hızlandırabilen bir başka potansiyel risktir. Metan, karbon bazlı bitki ve hayvan ömrü bozunması olarak oluşan doğal olarak oluşan bir sera gazıdır. Toprağa hapsolmuş metan, permafrost çözüldüğü ve ayrışmasıyla salınır.
Colorado Boulder Üniversitesi'nden Trusel, "Buz tabakalarının devrilme noktaları var. Deniz seviyesinin yükselmesiyle geçimimizi ne kadar çabuk etkilediklerine, şimdi ve yakın gelecekte yaptığımıza bağlı." diyor.
Deniz seviyelerinin ne kadar hızlı yükseleceğini kesin olarak tahmin etmek zor. Ancak, iklim değişikliğinin uzun zaman dilimi içinde esnek bir altyapı inşa etmemizi ve enerji şebekemizi yakın vadede kirletmemizi engellememeliyiz.
Uzmanlar, Asya'nın bugüne kadar fırtına dalgalanması, deniz seviyesinin yükselmesi ve sel baskını konusunda en fazla maruz kalan bölge olduğu konusunda hemfikir. Dünya Ekonomik Forumu 2019 Küresel Risk Raporunda, Asya'yı yükselen deniz seviyelerine karşı en savunmasız kıta olarak tanımladı.
Asya Kalkınma Bankası, Asya ve Pasifik'teki İklim Riskinin İnsani Boyutunun Riskli Bir Bölge başlıklı bir raporunda, selden kaynaklanan kayıpların 2005 yılında yılda yaklaşık 6 milyar dolardan 2050'ye kadar 52 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. loss Çin'in Pearl River Deltası'ndaki Guangzhou ve Shenzhen dahil annual yıllık zararda en büyük artışa sahip ilk 20 şehir Asya’da.
Reasürans şirketi İsviçre Re'nin Storm Surge göstergesine göre, Pearl River Delta ve Shanghai, fırtınada artış riskiyle karşı karşıya olan kentlerin listesinde.Gelişmiş su tutma ve depolama sistemleri ile Singapur gibi ülkeler yağmur suyunu yoğun bölgelerden etkili bir şekilde yönlendirebilir ve gri suyu içme suyuna dönüştürebilirler.
Hollanda, yüzlerce yıl öncesine dayanan, büyük toprak alanlarını denizden kurtarmak ve kıyı şeridini dengelemek ve su baskınlarına engel olarak çalışmak için inşa edilmiş barajlar ve hendekler inşa etti. Çin, yağmur ve sel sularını absorbe etmek için daha fazla yeşil alan yaratarak şehirlerinin su basmasına ve yükselen deniz seviyelerine dayanmasını sağlayacak bir plan uyguladı.
Çin, çevre konusunda uzun süredir hasta liderliği ve uzun vadeli planlama geleneğine sahiptir. Ayrıca yenilenebilir enerji cephesinde etkileyici adımlar attı. Fakat daha fazlasını yapması gerekiyor. Çin, dünya toplamının yüzde 30'unu oluşturan en büyük sera gazı yayıcısıdır.
Eriyen buzullar bize değişen Dünyamızı ve karşılaştığımız zorlukları hatırlatıyor. Çin'in liderliği ve daha çevreci bir Kemer ve Yol Girişimi bir çözüm bulmaya yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir