© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

En büyük yem tesisini kuruyor

Balıkçılık ve su ürünleri denilince akla sektörün en büyüğü Grup Sagun gelir. 1950’den beri faaliyet gösteren grubu bugün üçüncü kuşak temsilci Tuncay Sagun yönetiyor.

Antalya’da Türkiye’nin ilk orkinos çiftliğini 2002’de hayata geçiren firma o zamandan bu yana avlanmadan yetiştiriciliğe, ürün işlemesinden depolamaya, ithalat ve ihracattan lojistiğe kadar her alanda faaliyet gösteren bir yapı haline geldi.

Bugün 43 ülkeye ihracat yapan grup sektörünün öncüleri arasında bulunuyor. Altı balıkçı teknesinin yanı sıra kontratlı tekneler işletiyor. Ayrıca Antalya (iki tane), Sinop, İstanbul, Tekirdağ, İspala, Adana, İzmir ve Kayseri’de olmak üzere toplam dokuz adet su ürünleri tesisi var.

Grubun çalışan sayısı da av sezonunda binin üzerine çıkıyor. Duyduğumuza göre Tuncay Sagun, bir tane su ürünleri işleme bir tane de balık yemi tesisi ile tesis sayısını 11’e çıkarmaya hazırlanıyormuş. Grup böylelikle ilk balık yemi tesisini de faaliyet geçirmiş olacakmış. 

Arkadaşımız İdil Taraklı’nın öğrendiğine göre, Grup Sagun bu kapsamda 18 milyon euro tutarında bir yatırım yapıyormuş. 2016’nın ilk çeyreğinde önce İzmir Urla’da ihracat odaklı çalışacak yeni su ürünleri işleme tesisini faaliyete geçecekmiş. Bu tesiste işlenen çipura, levrek ve orkinosları da Japonya’dan Amerika’ya, Rusya’dan Dubai’ye kadar dünyanın dört bir yanına ihraç edilmesi planlanıyormuş. Bu tesis için şu ana kadar 4 milyon euro’luk yatırım yapılmış.

Ardından Nisan ayında Aydın Söke’de Türkiye’nin en büyük balık yemi tesisini faaliyete geçirilecekmiş. Bu tesis için ise 14 milyon euro’luk bütçe ayrılmış.

Danimarkalı dünya devi yem üreticisi Biomar ile Sagun ortaklığı olan bu proje hayata geçtiğinde, Türkiye’nin her bir köşesindeki irili ufaklı bütün balık üreticilerine dünyanın en yüksek standartlarında balık yeminin tedarik edilmesi hedefleniyormuş.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER