© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Eğitimde ?Kazan-Öde? dönemi

Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu, bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Hayata geçirilecek çalışma ile mezun olan öğrenciler okul ücretlerini çalışmaya başladıktan sonra ödeme imkânına sahip olacaklar.

Ekol Denizcilik eğitim kurumu hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

Ekol Denizcilik olarak 1993 yılında tüm seviyelerdeki gemi adamları için STCW güvenlik eğitimlerini vermek üzere, denizcilik eğitim sektöründe özel ve özgün bir eğitim kurumu olarak faaliyete başladık. Geçen yıllar içerisinde eğitim tesislerimizi nicelik ve kalite bakımından geliştirerek, 1998 yılından itibaren iki yıllık güverte ve makine zabiti eğitimlerine başladık. 2008 yılında her biri projeksiyonlu, tam donanımlı 16 derslik ve toplam 385 vardiya zabitliği öğrencisi kapasitesine ulaştık. Ayrıca güverte ve makine ikincilik ve kaptanlık / baş makinistlik yükselme eğitimlerimiz 120 kişilik kapasite ile, akşam eğitimleri olarak verilmektedir.

 

Kurumunuzun eğitim politikası nedir?

Kurum olarak eğitim politikamız; öğrenci ve kursiyerlerimize en iyi ve tecrübeli eğitimcilerle son teknoloji imkanları ile donattığımız okulumuzda kaliteli eğitim vermektir. Ekol Denizcilik emsalleri arasında ISO 9001 belgesi olan yegâne denizcilik eğitim kurumudur.

 

Öğrencilerinize teorik eğitim dışında uygulamalı eğitim imkanı sunuyor musunuz?

Denizcilik eğitiminin olmazsa olmazı olan uygulamalı eğitim için gerekli olan tüm laboratuar ve simülatörler kurumumuzda mevcut olup, öğrencilerimizin eğitiminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kurumumuzda 2 adet GMDSS Simülatörü, 2 adet tam donanımlı Köprüüstü Simülatörü, ARPA/Radar - Köprüüstü Simülatörü, ECDIS Simülatörü, Petrol ve Kimyasal Tankerler için Sıvı Yük Elleçleme Simülatörü, Makine Dairesi Simülatörü vardır.  Makine bölümü öğrencilerimiz aldıkları teorik eğitimi kendilerine sunmuş olduğumuz Makine Atölyesinde tatbik etme imkanına sahiptirler. En son IMO gereklerine uyumlu, Beykoz Selviburnunda İstanbul boğazının kenarında kurulmuş Uygulamalı Güvenlik Eğitim Merkezimizde öğrencilerimize Uygulamalı Denizde Güvenlik eğitimi vermekteyiz.  Kurumumuzda Güverte Zabitleri ve Kaptanlar için gerekli olan  ECDIS ( Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemleri ), BTM (Köprüstü Takım Çalışması ve Kaynak Yönetimi ), ISPS (Gemi , Liman , Şirket Güvenlik Zabiti Eğitimleri) eğitimleri verilmektedir. PSC, MARPOL, ISM, BWM, P&I, Cargo Document, IMDG Code ve Shiphandling Eğitim Seminerleri Ekol Denizcilik tarafından gemi zabitleri ve kaptanlarının bilgilerinin arttırılması, güncellenmesi, tazelenmesi amacıyla hazırlanmış olup istek üzerine sektörün hizmetine sunulmuştur. Ayrıca, ülkemizde ilk defa kurumumuzda uygulamaya geçirdiğimiz, kurum içi online sınav sistemi ile kurumumuz öğrencilerinin öğrenim durumları periyodik olarak, uzman eğitimcilerimiz tarafından eğitimleri süresince takip edilmektedir.

 

Gençlerimiz denizciliği neden düşünmeli?

Dünya nüfusu arttıkça, ticaret ihtiyacının da artacağı, dünya ekonomisinin genişleyeceği ve deniz yoluyla taşımacılığın da artacağı kesindir. Uluslararası denizcilik şirketleri, gemilerinde görevlendirmek üzere her zaman kalifiye gemi adamı ihtiyacı içerisindedirler ve IMO verilerine göre bu ihtiyaç son yıllarda oldukça artmıştır.  Dolayısıyla denizde iş imkanı, karaya oranla çok daha yüksektir. Yapılan işin özelliğinden dolayı denizcilerin kazancı, karadaki mesleklerde ödenen maaşlara oranla çok daha yüksektir. Örneğin; yeni mezun ve yeni ehliyet almış olan bir vardiya zabitinin aldığı maaşı, karada çalışan bir çok üniversiteli mezun ancak 30?lu yaşlarda kazanmayı umabilir. Denizde terfi edip yükselme olanakları, karaya göre çok daha iyidir. Denizcilik, yüksek sorumluluk alınması yanında dünyanın değişik yerlerine gidebilme, değişik ülke ve kültürlerini görme, tanıma şansını da sunan özel bir meslektir.

 

Önümüzdeki döneme ilişkin projeleriniz nelerdir?

Denizcilik eğitimleri özelliği itibarıyla dinamik bir yapı arz eder. Bu maksatla; gemi inşa sektöründe ve gemi sistem ve cihazlarındaki teknolojik gelişmeler ile tabi olduğumuz STCW Sözleşmesi ve ulusal mevzuattaki gelişmeleri yakından takip etmekte, gelişmeleri eğitim sistemimize yansıtmaktayız. Bu kapsamda, Ekol Denizcilik olarak, yakın dönemde denizcilik eğitim sektöründe öncü olacağımız önemli değişiklikler söz konusu. Kurum olarak, denizcilik eğitim sektöründe uzun süredir hizmet vermekteyiz. Bu süre içinde denizci olmak isteyen gençlerimiz ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntıları onlarla birlikte yaşadık ve bu sıkıntıları aşmak için çalıştık. Önümüzdeki dönemde bu kapsamda bazı projelerimiz var. Bunlardan ilki kurumumuza yurt imkanı kazandırmaktır. Anadolu?muzun her yerinden denizde istihdam olabilmek amacıyla Kurumumuza yönelen onlarca gencimiz bütçelerine uygun kalma yeri bulamadıklarından amaçlarına ulaşamamaktadır. Gençlerimizin bu sorunlarının çözümüne yardımcı olmak maksadıyla; öğrencilerimizin eğitimleri süresince bütçelerine uygun olarak kalabilecekleri 100 öğrenci kapasiteli yurt açma çalışmalarımız son aşamasına gelmiştir. Üzerinde çalıştığımız bir diğer projemiz ise denizci olmayı hedef almış, gönül koymuş ancak, ailelerinin kısıtlı bütçeleri nedeniyle bu amaçlarına ulaşamayan öğrencilerimize yardımcı olmak üzere ?kazan-öde? projemizdir. Bu proje ile kurumumuzdan uzun süreli eğitim alan öğrencilerimiz istedikleri taktirde eğitim ücretlerini eğitimlerini tamamladıktan sonra çalışarak ödeyebileceklerdir. Ekol Denizcilik olarak insan odaklı, Türk Denizciliğinin geleceğine güvenen, geleceğe yatırım yapan bir kurumuz. Amacımız, gençlerimizi denizcilik sektörüne, STCW Sözleşmesinin gereklerine uygun, en donanımlı ve bilgili olarak hazırlamak, kazandırmaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER